Renner Lopez winnaar rit in Vuelta

De Spaanse wielrenner David Lopez heeft gisteren in de negende rit van de Ronde van Spanje zijn tweede zege als prof behaald. Na een monstervlucht met vijftien man, over zeven cols in het middelgebergte, zegevierde Lopez (29) dankzij een winnende solo in de laatste vier kilometer.

De Franse routinier David Moncoutié had zaterdag de dagzege voor zich opgeëist, in de achtste etappe.

De favorieten voor de eindzege in de Vuelta lieten de vluchters beide dagen begaan. De Spanjaard Igor Anton nam de leiderstrui over van de Belg Philippe Gilbert. Zijn landgenoot Joaquim Rodriguez is in dezelfde tijd tweede, net voor de Italiaan Vicenzo Nibali.

De toprenners bestookten elkaar dit weekeinde alleen zaterdag op de laatste beklimming, de Alto de Xorret de Catí. Op het steilste stuk van de korte klim, met stroken tot 22 procent stijging, bleven achter een vroege vluchtgroep de vijf sterkste klimmers over: Anton, Rodriguez, Nibali en het Cervélo- duo Xavier Tondo en Carlos Sastre. Na een korte afdaling waren de verschillen aan de finish aanzienlijk. De Luxemburgse favoriet Frank Schleck, geen specialist in korte en explosieve beklimmingen, verloor meer dan een minuut. Gilbert, die zijn rode leiderstrui kwijtraakte, en Rabo-kopman Denis Mensjov hadden twee minuten achterstand.

„Het podium in Madrid kunnen we uit ons hoofd zetten”, was de duidelijke conclusie van ploegleider Adri van Houwelingen. Zijn ploeg had eerder tegenslag met een val van Laurens ten Dam. Oscar Freire, die zich in de Vuelta voorbereidt op de WK, klaagde over zijn gezondheid.

Veel spektakel bracht de 65ste Vuelta tot nu toe niet. Zonder de Spaanse favorieten Alberto Contador (niet hersteld na zijn Tourzege) en Alejandro Valverde (geschorst) wachten de overgebleven kanshebbers vooralsnog vooral af.

De eerste week werd overschaduwd door de dood van Sky-verzorger Txema Gonzalez, die vrijdag overleed aan de gevolgen van een bacteriële infectie. Nadat eerder al drie Sky-renners hadden opgegeven met een onbekend virus, besloot manager David Brailsford zaterdag om zijn hele ploeg terug te trekken.

Toprenners wonnen afgelopen weekeinde vooral buiten Spanje. Lars Boom was de beste in de GP Jef Scherens, in België. Het Amerikaanse talent Taylor Phinney, in de belangstelling van BMC, won de proloog in de Tour de l’Avenir. Komende week, met drie keer een aankomst bergop, hebben de toppers in de Vuelta de kans om te zorgen voor meer opwinding.