Politieke impasse Moldavië verlengd

In Moldavië is een referendum dat een einde moest maken aan een inmiddels ruim een jaar durende politieke impasse uitgelopen op een nederlaag voor de pro-Europese regering.

De uitslag van het referendum betekent dat Moldavië – Europa’s armste land – ook de komende maanden onzekere tijden wachten. Economische hervormingen zijn hard nodig, maar die blijven nu waarschijnlijk uit. Ook een oplossing voor het conflict met de afgescheiden regio Transnistrië blijft voorlopig uit.

De opkomst bij het referendum gisteren, georganiseerd door de regeringscoalitie Alliantie voor Europese Integratie (AEI), stond met bijna alle stemmen geteld op 26,7 procent, maakte de kiescommissie vanochtend bekend. Daarmee voldoet het plebisciet niet aan grondwettelijke eisen om geldig verklaard te worden. Hiervoor is een opkomst van 33 procent vereist.

In het referendum mocht Moldavië (3,5 miljoen inwoners) zich uitspreken over een voorstel van de AEI tot directe presidentsverkiezingen. Tot nu werd de president, die de meeste macht heeft in Moldavië, door het parlement gekozen. De AEI wilde daar echter van af omdat die regel ertoe had geleid dat Moldavië sinds halverwege vorig jaar zonder president zit. Eerst blokkeerden de partijen verenigd in de AEI de verkiezing van een kandidaat van de Communistische Partij (CP) als president. En later blokkeerde de CP de verkiezing van de kandidaat van de AEI. Onduidelijk is nog hoeveel kiezers voor het voorstel hebben gestemd en hoeveel tegen.

Volgens enkele kopstukken van de AEI moeten nu hoogstwaarschijnlijk nieuwe parlements- en presidentsverkiezingen worden gehouden. De CP maakt volgens peilingen de meeste kans om die te winnen. CP-leider en ex-president Vladimir Voronin had de afgelopen dagen opgeroepen tot een boycot van het referendum, dat hij „ondemocratisch” achtte. (Reuters, AFP, AP)