Nederland kort

Nieuwe eilandraad Curaçao stemt voor Staatsregeling

Door onze correspondent

Willemstad. Curaçao heeft sinds zaterdag een nieuw bestuur. De nieuwe eilandsraad, in functie vergelijkbaar met een Nederlandse gemeenteraad, ging enkele uren later over tot de behandeling van de Staatsregeling. Deze grondwet voor het nieuwe land Curaçao werd aangenomen met 15 stemmen voor en 6 tegen. De Staatsregeling werd half juni niet door een vereiste tweederde meerderheid aangenomen, waardoor de eilandsraad werd ontbonden en er vorige week verkiezingen plaatsvonden. Nu het document alsnog is aangenomen is de weg vrij voor de zogeheten slot-rondetafelconferentie (RTC) begin september in Den Haag, waar de staatkundige afspraken met Nederland ter opheffing van het Antilliaanse staatsverband bekrachtigd moeten worden.

Amsterdam pakt vechtsportgala’s aan

AMSTERDAM. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt maatregelen om te voorkomen dat er vechtsportgala’s in de hoofdstad plaatshebben waarbij criminelen betrokken zijn, zo bevestigde zijn woordvoerder zaterdag. Van der Laan wil dat er niet meer van dit soort evenementen worden georganiseerd op plekken waarvan de gemeente (mede)eigenaar is. Het gaat dan om de Amsterdam ArenA, de Passenger Terminal Amsterdam en Sporthallen Zuid. Verder wil de burgemeester de algemene plaatselijke verordening (APV) zo aanpassen dat organisatoren van bijvoorbeeld kickboksgala’s een vergunning moeten aanvragen. Nu hoeft dat nog niet. De gemeente kan dan hun verleden toetsen. Van der Laan vraagt de regering en de Tweede Kamer verder om de gala’s onder de wet Bibob te brengen. Dan kan de gemeente een vergunning weigeren als er een vermoeden bestaat dat die wordt misbruikt voor criminele activiteiten. (ANP)

Servië jaagt op ‘relatie’ Holleeder

BELGRADO. Justitie in Servië heeft een internationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd tegen de Servische crimineel Luka Bojovic, die vermoedelijk ergens in Zuid-Amerika zit. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic zaterdagavond tegen de Servische televisiezender RTS. Bojovic wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal liquidaties, waaronder enkele in Nederland. Als ‘relatie’ van Willem Holleeder zou hij een aantal medewerkers van een andere Servische crimineel, Sreten Jocic alias Joca Amsterdam, hebben omgebracht. Jocic was Holleeders belangrijkste concurrent in de Amsterdamse drugsscene. Afgelopen juni werd de Serviër voor een aantal liquidaties in Belgrado veroordeeld tot 15 jaar cel. (ANP)

BuZa blijft druk uitoefenen op Iran

DEN HAAG. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Iran blijven diplomatieke druk uitoefenen op de Iraanse autoriteiten om Zahra Bahrami consulaire bijstand te kunnen verlenen en haar „een eerlijk proces” te laten krijgen. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei dat gisteren naar aanleiding van berichtgeving van het NOS-Journaal. De Nederlands-Iraanse vrouw zit in Iran in de gevangenis op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. Het journaal toonde beelden van de Iraanse president Ahmadinejad die zei dat het uitgesloten is dat Nederlandse diplomaten de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami mogen bezoeken. Volgens Ahmadinejad erkent Iran de dubbele nationaliteit niet: „Je bent Iraans of Nederlands”, zegt hij in het interview dat vandaag in de actualiteitenrubriek Nieuwsuur wordt uitgezonden. (ANP)