Merkel: kerncentrales langer open

De Duitse regering wil de zeventien Duitse kerncentrales acht tot veertien jaar langer open houden dan eerder was besloten. Daarover heeft de coalitie van bondskanselier Angela Merkel gisteravond overeenstemming bereikt.

Het besluit moet nog door de Bondsdag, het Duitse parlement, worden goedgekeurd. Er is veel politiek en maatschappelijk verzet tegen. Duitsland heeft zich tien jaar geleden tijdens de rood-groene regering van toenmalig bondskanselier Schröder vastgelegd op geleidelijke sluiting van zijn kerncentrales tot en met 2021, de zogeheten Atomausstieg. Volgens dit draaiboek zou de eerste kerncentrale (Neckarwestheim 1, in gebruik sinds 1976) dit jaar dicht moeten. De twee laatste centrales zouden in 2020 en 2021 sluiten.

Maar Duitsland kan zijn atoomenergie nog niet missen. Duurzame energie biedt nog geen betrouwbaar alternatief. Vervanging door energie uit steenkool, bruinkool of aardgas zou de CO2-uitstoot te hoog doen oplopen. Bondskanselier Merkel ziet atoomenergie als „overbruggingstechnologie” tot duurzame energiebronnen betrouwbare alternatieven zijn. Het besluit kwam na urenlang overleg in het Kanzleramt. Voor Merkels kantoor in Berlijn demonstreerden honderden tegenstanders van kernenergie.

Volgens het besluit zullen de zeven Duitse kerncentrales die voor 1980 in werking zijn getreden, nog acht jaar stroom leveren. De tien jongere kerncentrales blijven veertien jaar langer open.

De prijs die de energieleveranciers voor deze door hen bepleite verlenging betalen, is een tijdelijke belastingheffing op de brandstofstaven van hun centrales, de Brennelementensteuer. De ondernemingen die de Duitse kerncentrales exploiteren (Vattenfall, E.ON, EnBW en RWE) betalen van 2011 tot en met 2017 jaarlijks 2,3 miljard euro aan de schatkist. „Alle moeite heeft geloond”, zei een tevreden minister Brüderle (Economische Zaken).

De oppositie in de Bondsdag kondigt een „hete herfst” aan. Oppositieleider Sigmar Gabriel (SPD) sprak van „een zwarte dag voor de energiepolitiek”. Hij wil via een juridische procedure het besluit ongedaan maken. Merkel wil proberen de besluitvorming buiten de Bondsraad (de Duitse senaat) te houden, waarin haar coalitie geen meerderheid heeft. Volgens Gabriel is dat in strijd met de grondwet. Daarom begint zijn partij een bezwaarprocedure bij het constitutioneel hof in Karlsruhe.