Kritische Fini steunt Berlusconi

Gianfranco Fini, de voormalige bondgenoot van Silvio Berlusconi, heeft de Italiaanse premier gisteren opnieuw fel aangevallen, maar hem tegelijkertijd voorwaardelijke steun aangeboden.

Vervroegde verkiezingen zouden volgens Fini, voorzitter van de Tweede Kamer, een „nederlaag voor ons allemaal zijn”.

Vanuit het Noord-Italiaanse stadje Mirabello opende Fini de volgende fase in de nu al maanden durende machtsstrijd tussen de twee. Een twist die op 29 juli leidde tot de royering van Fini door Berlusconi uit de door hen beiden opgerichte partij Volk van de Vrijheid.

Fini sprak gisteren voor het eerst als leider van zijn nieuwe parlementaire groep Toekomst en vrijheid die met 34 zetels in de Kamer en 10 in de Senaat beslissend is voor de meerderheid van Berlusconi’s regeringscoalitie.

Hij opende met een felle aanval op zijn rivaal. De wijze waarop hij uit de partij is gezet, noemde hij „stalinistisch”. Hij zei, verwijzend naar Berlusconi, dat „regeren niet hetzelfde is als commanderen”. Hij uitte kritiek op buitenlands, sociaal en economisch beleid van de regering en beklemtoonde dat een regering nooit corrupte politici moet beschermen.

De partij Volk van de vrijheid, zo zei Fini, „bestaat niet meer”, nu hij eruit is gezet. Maar desondanks opperde hij een nieuw coalitieakkoord te sluiten. Fini wil zelfs helpen bij het opstellen van een immuniteitswet, die Berlusconi vrijwaart van juridisch vervolging, omdat een via verkiezingen aan de macht gekomen premier „het recht heeft om te regeren”. In ruil eist Fini inspraak in de beleidsvorming en hervorming van de kieswet die de grootste partij nu veel bonuszetels garandeert.

Fini, zo meent commentator Massimo Giannini van la Repubblica, heeft met zijn toespraak „willen voorkomen dat hij in de schoenen van Brutus komt te staan die Caesar doodsteekt”. „Hij laat de eer aan Berlusconi om definitief te breken”, meent Marcello Sorgi van La Stampa.

Berlusconi overlegt vandaag met Umberto Bossi van coalitiepartij Lega Nord en later met zijn eigen partijbestuur. Binnen enkele weken moet duidelijk worden of hij het aandurft opnieuw met Fini in zee te gaan of dat hij aanstuurt op vervroegde verkiezingen.

Oppositieleider Pierluigi Bersani van de Democratische Partij preludeert al op een regeringscrisis. „Ik zie een absurde poging om te blijven drijven, maar we kunnen geen maanden meer verliezen, dan zou het land zinken.”

    • Bas Mesters