Kort nieuws Kunst

Nederlandse films en series online in webvideotheek

Amsterdam, 6 sept. Alle Nederlandse films en televisieseries van de publieke omroep komen online beschikbaar in een nieuwe webvideotheek. Het gaat om films waarvan nog een print bestaat. Het initiatief is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Binnen een jaar moeten vele duizenden uren aan materiaal online komen. In Nederland zijn in totaal meer dan 1200 films gemaakt en honderden series. Het bekijken van oudere films en afleveringen van series gaat vanaf 1 euro kosten per stuk; nieuwe films bijna 5 euro. Voor series en mogelijk abonnementen moet de prijs nog worden bepaald. (ANP)

Film Corbijn best bezocht in de VS

Los Angeles, 6 sept. De nieuwe film van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn, The American, is afgelopen weekeinde de best bezochte film in de Verenigde Staten geweest. De thriller met George Clooney in de hoofdrol bracht al 13 miljoen dollar op. The American is de tweede film van Corbijn. De thriller verhaalt over een huurmoordenaar (Clooney) die na een mislukte klus van zijn baas moet onderduiken in een Italiaans bergdorpje. Belangrijke bijrollen worden gespeeld door Thekla Reuten en de Vlaamse acteur Johan Leysen. The American gaat vrijdag in Nederland in première op festival Film by the Sea in Vlissingen en is vanaf 16 september in de bioscoop. (ANP)

Lid ELO overleden

Londen, 6 sept. Muzikant Mike Edwards, voormalig cellist van de Britse rockgroep Electric Light Orchestra, is dood. Hij werd gisteren tijdens een rit met zijn busje geraakt door een rollende hooibaal van ruim driehonderd kilo, zo melden Britse media. Edwards maakte tussen 1972 en 1975 deel uit van ELO, bekend van hits als Mr. Blue Sky en Can’t get it out of my head. Hij droeg tijdens concerten zeer opvallende kostuums en bespeelde zijn instrument soms met sinaasappels of grapefruits. (ANP)