Kort nieuws Economie

Minder afval dankzij recessie

Den Haag, 6 sept. De verminderde economische activiteit zorgde in 2009 ook voor minder bedrijfsafval, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Vorig jaar is in Nederland 16,6 miljoen ton bedrijfsafval vrijgekomen, 2,1 miljoen ton (ruim 10 procent) minder dan in 2008. Een lagere productie door de recessie is één van de belangrijkste redenen. In de delfstoffenwinning, de chemische industrie en de basismetaalindustrie is bijna eenderde minder afval geproduceerd dan in 2008. Het gaat hierbij voornamelijk om verontreinigde grond, slakken en slakkenzand. (ANP)

Postbodes houden actie tegen ontslag

Rijswijk, 6 sept. Postbodes uit het hele land komen vanavond in Nieuwegein bijeen voor een actiebijeenkomst van de vakbonden. Zij willen TNT Post duidelijk maken dat zij zich niet zomaar neerleggen bij het naderende massaontslag bij het bedrijf. TNT Post wil zeker 11.000 banen schrappen. De bonden erkennen dat kostenbesparingen noodzakelijk zijn, maar vinden dat het veel te snel gaat. Zij willen dat TNT Post al het mogelijke doet om de gevolgen van de reorganisatie voor het personeel zo veel mogelijk te beperken. Op de bijeenkomst in Nieuwegein zullen de bonden een eisenlijst opstellen, die morgen aan TNT Post wordt verstuurd, aldus een woordvoerder van Abvakabo FNV. (ANP)

Minder winst en omzet bij Alliander

Arnhem, 6 sept. Energiedistributeur Alliander heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst gemaakt van 62 miljoen euro, tegenover 207 miljoen een jaar eerder. Toen was er een eenmalige boekwinst door de verkoop van hoogspanningsmasten aan de landelijke netwerkbeheerder Tennet. Allianders omzet daalde met 6 procent van 720 miljoen naar 679 miljoen euro. (ANP)