Kort nieuws Buitenland

Congo: 70 doden, 200 vermisten na bootongelukken

Kinshasa, 6 sept. Meer dan 70 mensen zijn verdronken en ongeveer 200 anderen worden vermist sinds zaterdag twee zwaarbeladen boten zonken in Congo. In de noordelijke provincie Equateur kapseisde een boot met naar schatting 100 opvarenden nadat deze een rots had geraakt. In de provincie West-Kasaï kapseisde een boot nadat vaten benzine aan boord vlam hadden gevat. In Congo komen vaker ongelukken voor met slecht onderhouden, te zwaar beladen boten. (AP)

Mysterieuze dood journalist in Minsk

Minsk, 6 sept. De prominente Wit-Russische journalist en criticus van de regering Oleg Bebenin is vrijdag dood aangetroffen in zijn vakantiehuis nabij de hoofdstad Minsk. Volgens Wit-Russische onderzoekers heeft hij zelfmoord gepleegd. Hij zou zich hebben opgehangen. Collega’s van Bebenin en oppositieleden betwijfelen dat echter. Bebenin was een van de oprichters van Charta 97, een populaire website die zeer kritisch is over de Wit-Russische regering en veelvuldig door de oppositie wordt gebruikt. (AFP, AP, Reuters)

Aardbeving treft Nieuw-Zeeland

CHRISTCHURCH, 6 sept. Het leger heeft vandaag de ordehandhaving overgenomen in het centrum van Christchurch, twee dagen nadat deze 400.000 inwoners tellende stad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland werd getroffen door een aardbeving van 7,1 op de Schaal van Richter. De beving, zaterdagochtend om vijf uur, veroorzaakte alleen materiële schade. De burgemeester verlengde vandaag de noodtoestand met twee dagen. Ten minste vijfhonderd gebouwen zijn vernield. (AP)