Kort nieuws Buitenland

Troepen VS slaan aanval af na vraag om hulp leger Irak

Bagdad, 6 sept. Minder dan een week na het officiële einde van de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak zijn Amerikaanse troepen gisteren te hulp geroepen tegen vijf zwaar gewapende militanten die een Iraakse legerbasis in Bagdad aanvielen. Drie aanvallers werden gedood voor ze binnenkwamen, maar twee slaagden erin zich naar binnen te vechten en vielen Iraakse troepen met handgranaten aan. Amerikaanse militairen hielpen de Iraakse militairen de aanvallers uit te schakelen. Bij het incident vielen in totaal twaalf doden en meer dan twintig gewonden. Alle Amerikaanse gevechtstroepen zijn weg uit Irak, maar er zijn tot 2012 nog 50.000 militairen die officieel alleen advies leveren en militairen opleiden. (AP, Reuters)

19 doden bij aanslag Pakistan

Lakki Marwat, 6 sept. Een zelfmoordaanslag in de Pakistaanse stad Lakki Marwat heeft vanmorgen aan zeker negentien mensen het leven gekost. De dader reed met een auto vol explosieven in op een politiebureau en raakte daarbij eerst een schoolbusje. Onder de doden zijn twee kinderen en negen agenten, er zijn 34 gewonden geteld. Lakki Marwat ligt in de noordwestelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa, even buiten de tribale grensregio’s waar de opstand tegen de regering het hevigst woedt. (Reuters)

Pyongyang laat vissers Z-Korea vrij

SEOUL, 6 sept. Noord-Korea laat morgen de bemanning vrij van een Zuid-Koreaans vissersschip dat in augustus door de marine van het stalinistische land was geënterd. Volgens Pyongyang was het schip illegaal de Noord-Koreaanse wateren aan de oostkust binnengevaren. De zeven bemanningsleden, onder wie drie Chinezen, worden morgen met hun boot teruggestuurd naar Zuid-Korea, mede omdat „zij hebben verzekerd dat zij nooit meer een dergelijke handeling zullen herhalen”, meldde het staatspersbureau KCNA vandaag. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft steeds bezorgdheid geuit over de gevangenneming van de drie Chinese vissers. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il beëindigde vorige week een verrassingsbezoek aan China. (Reuters)

ElBaradei boos om foto’s van dochter

Kairo, 6 sept. De Egyptische oppositiepoliticus Mohamed ElBaradei heeft de autoriteiten er zaterdag van beschuldigd foto’s van zijn dochter in badpak op de sociale netwerksite Facebook te hebben gepubliceerd om hem in diskrediet te brengen. Na zijn vertrek als chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft ElBaradei in Egypte een campagne voor verandering gelanceerd. De meer dan dertig foto’s, waarop ook flessen alcoholische drank te zien waren, zijn op Facebook gezet onder de kop ‘Geheimen van de familie ElBaradei’. Een vrouw in badpak geldt voor conservatieve moslims als onkuis en alcohol is verboden. De Egyptische maatschappij wordt de laatste jaren steeds conservatiever. ElBaradei probeert wijziging van de grondwet af te dwingen. (AP)

Aanvallen Israël op tunnels Gazastrook

gaza, 6 sept. Twee Palestijnen zijn zaterdag gedood en drie gewond bij vergeldingsaanvallen door de Israëlische luchtmacht op smokkeltunnels bij Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Dat hebben lokale medische diensten gisteren bekendgemaakt. Volgens het Israëlische leger waren de aanvallen bedoeld als vergelding voor door de Palestijnse fundamentalistische beweging Hamas opgeëiste aanslagen op de bezette Westelijke Jordaanoever en voor een raketaanval vanuit de Gazastrook op Israël, zaterdag eerder op de dag. De opleving van Palestijns geweld is volgens Hamas bedoeld om de onlangs hervatte Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen te dwarsbomen. (AFP, AP)

Doden door regen in Guatemala

Nahuala, 6 sept. Bij aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval in Guatemala in de afgelopen weken zijn zeker 36 mensen omgekomen. Dat hebben de Guatemalteekse autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Enkele tientallen mensen worden nog vermist. President Álvaro Colom heeft de noodtoestand afgekondigd. Volgens hem is al het wederopbouwwerk verwoest sinds de storm Agatha, die in mei een spoor van vernieling achterliet. Maar volgens het Guatemalteekse meteorologisch instituut is er in sommige getroffen gebieden in vijftig jaar niet zo veel regen gevallen. (AP, Reuters)