Kort nieuws Binnenland

Getuigen gezocht na melding van baby in plastic zak

Door onze correspondent

Leeuwarden, 6 sept. De politie Friesland zoekt getuigen die meer weten over een baby die zaterdag bij Wolvega langs een fietspad zou zijn aangetroffen. Een vrouw van tussen de 45 en 60 jaar zou een plastic zak met daarin een baby van enkele weken hebben meegenomen. Een minderjarig meisje uit Wolvega zegt dat ze de bewegende plastic zak ’s middags in de berm vlak voor Wolvega zag liggen. Toen ze erin keek, zag ze een baby. Een haar onbekende vrouw die achter haar fietste, nam de baby mee en zei dat ze naar de politie zou gaan. Dit is niet gebeurd. De politie neemt de zaak serieus, aldus een woordvoerder. „We hebben intensieve gesprekken met het meisje gevoerd. Ze komt stabiel op ons over en blijft bij haar verhaal. Maar we zoeken getuigen die haar verhaal bevestigen.”

Curaçao neemt grondwet aan

Door onze correspondent

Willemstad, 6 sept. Op Curaçao is een nieuwe eilandsraad ingezworen, die direct de Staatsregeling heeft aangenomen. Deze grondwet voor het nieuwe land Curaçao werd goedgekeurd met 15 stemmen voor en 6 stemmen tegen. Hierdoor is de doorgang verzekerd van de slot-rondetafelconferentie (RTC) deze week in Den Haag ter opheffing van het Antilliaanse staatsverband per 10 oktober 2010. Het nieuwe eilandsbestuur van voormalige oppositiepartijen Pueblo Soberano, MAN en de nieuwe partij MFK gaf de Curaçaose delegatie aan de RTC de instructie mee meer autonomie te garanderen ten opzichte van Nederland.

Alimentatie steeds vaker niet betaald

Rotterdam, 6 sept. Het komt steeds vaker voor dat ex-partners hun kinderalimentatie niet betalen. In 2009 en 2010 moest het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) beduidend vaker in actie komen dan in de jaren ervoor. Dat bevestigde het LBIO vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het Nederlands Dagblad. In 2009 kreeg het LBIO 9.900 aanmeldingen binnen voor het innen van alimentatie, 23 procent meer dan het jaar ervoor. Verwacht wordt dat het aantal aanmeldingen voor dit jaar op 13.000 komt te liggen. (ANP)

Van der Sloot erkent afpersen Holloways

Hilversum, 6 sept. Joran van der Sloot heeft in een interview met misdaadverslaggever John van den Heuvel erkend dat hij de familie van Natalee Holloway heeft afgeperst. Hij is nog steeds verdachte in de zaak rond de verdwijning van het Amerikaanse meisje op Aruba, dat sinds 30 mei 2005 onvindbaar is. Van den Heuvel had voor televisiezender RTL4 een interview met Van der Sloot, die nu in Peru in een gevangenis zit op verdenking van de moord op de Peruaanse Stephany Flores in een hotelkamer in Lima, op 30 mei. (ANP)