Japanse wegracer Tomizawa verongelukt

Officials manen coureurs tot het minderen van hun snelheid, omdat de gecrashte Shoya Tomizawa zwaar gewond op het circuit ligt. Hoewel onmiddellijk duidelijk was dat er sprake was van een ernstig ongeluk werd de race in de Moto2-klasse op het circuit van het Italiaanse Misano niet stilgelegd. Anderhalf uur na de crash ging de MotoGP van start. Na afloop van die race werden de coureurs over de dood van hun collega ingelicht. De huldigingen voltrokken zich vervolgens in alle soberheid. Foto AFP Officials stand next to Japanese rider Shoya Tomizawa of Technomag-CIP team (C) after he was propelled over 40 metres and off the track into the gravel during the Italian Moto2 motorcycling race at Santa Monica, Misano Adriatico track on September 5, 2010. Tomizawa died from injuries sustained in a crash in the San Marino Moto2 Grand Prix. The 19-year-old Technomag-CIP rider came off his Suter bike when under pressure from the fast charging Italian Alex de Angelis. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO AFP

De Japanse motorcoureur Shoya Tomizawa (19) is gisteren om het leven gekomen bij een ongeluk op het circuit van Misano in Italië. Hij verloor in de race van de Moto2 tijdens de Grote Prijs van San Marino de macht over het stuur, kwam zwaar ten val en werd vervolgens geraakt door de motoren van de achter hem rijdende Brit Scott Redding en de Italiaan Alex de Angelis. Tomizawa overleed aan zijn verwondingen op weg naar ziekenhuis.

De Japanse wegracer gold als een groot talent. Hij reed al op de leeftijd van drie jaar rondjes op een pocketbike en maakte in 2006 zijn debuut in het wereldkampioenschap wegrace. Dit jaar zegevierde hij in Qatar in de eerste race in de nieuwe klasse Moto2, de opvolger van de 250cc. In de stand om het wereldkampioenschap stond Tomizawa zesde.

De dood dompelde de wegraces in Misano in rouw. De coureurs in de MotoGP werden na afloop van hun race over het dodelijke ongeluk ingelicht. De Spaanse winnaar Dani Pedrosa was geschokt. „Ik was zo blij toen ik over de streep kwam, nu voel ik een diep gat van binnen.” Valentino Rossi vocht tegen de tranen. „Ik kom er weer achter dat als zoiets gebeurt, al het andere er niet toe doet. Hij was een heel aardige, grappige jongen.”

Rossi zag het ongeval op de televisie voordat hij zelf moest racen. „Het was verschrikkelijk. Ik dacht dat hij dood was, maar onze race moest nog beginnen en ik moest me concentreren. Het spijt me vreselijk.” Ook de Spanjaard Jorge Lorenzo, tweede in de race en nog altijd stevig leider in het WK, was bedroefd. „Laten we het maar niet meer over de race hebben.”

„Soms vergeet je hoe makkelijk een ongeval kan gebeuren. Soms is onze sport gewoon te gevaarlijk”, zei de Italiaan Andrea Dovizioso, vierde in de race op Misano.

Tomizawa was het tweede dodelijk slachtoffer binnen een week tijdens een grand prix. Een week eerder in Indianapolis verongelukte een dertienjarige talentvolle Amerikaan tijdens een race in het bijprogramma.

De leden van Suter Racingteam, waartoe Tomizawa behoorde, waren aangeslagen. „Hij was meer dan een vriend”, zei racedirecteur Eskil Suter. „Het voelt alsof we een familielid hebben verloren.”

Suter vertelde bovendien dat Timozawa’s teamgenoot Redding helemaal in shock is door het ongeval. „Maar hem treft geen blaam, want Redding kon Tomizawa onmogelijk ontwijken. Gelukkig voor Redding vallen zijn verwondingen mee”, aldus Suter.

Hoe ernstig ook, het ongeluk leidt niet tot een nieuwe discussie over veiligheid in de motorsport. Die is van een hoog niveau, met brede stroken grind en zand naast het circuit. Maar Tomizawa viel door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet naast, maar op de baan. (ANP, AP)