Japanse motorcoureur Tomizawa verongelukt

De Japanse motorcoureur Shoya Tomizawa is gisteren op negentienjarige leeftijd verongelukt op het circuit van Misano tijdens de Grote Prijs van San Marino. Hij kwam zwaar ten val in de twaalfde ronde van de race in de Moto2-klasse en werd daarna geraakt door de motoren van de achter hem rijdende coureurs Scott Redding en Alex de Angelis. Op weg naar het ziekenhuis overleed Tomizawa aan zijn verwondingen.

Hoewel het ongeval er afschuwelijk uitzag, legde de wedstrijdleiding de race niet stil. Zo kon de Spanjaard Toni Elias naar zijn vierde GP-zege op rij rijden, waarmee hij zijn koppositie in het wereldkampioenschap verstevigde. Maar alle aandacht ging uit naar de dood van Tomizawa.

De Japanner gold als een groot talent. Als driejarige reed hij al rondjes op een pocket bike. In 2006 maakte hij zijn debuut bij het WK wegrace. Dit jaar won hij in Qatar de eerste race in de nieuwe klasse Moto2, de opvolger van de 250cc.

Zijn collega’s rouwden gisteren op het circuit van Misano om de dood van Tomizawa. Het nieuws over de dodelijke afloop van het ongeluk bereikte de coureurs van de koningsklasse MotoGP pas na hun race.

De Spaanse winnaar Dani Pedrosa verkeerde naar eigen zeggen in shock. „Ik was zo blij toen ik over de streep kwam, maar nu voel ik een diep gat van binnen.” Valentino Rossi probeerde zijn tranen te bedwingen. „Ik kom er weer achter dat als zoiets gebeurt, al het andere er niet toe doet. Hij was een heel aardige en ook grappige jongen”, zei de negenvoudig wereldkampioen uit Italië.

Rossi had het ongeval nog op de televisie gezien, voordat hij zelf het circuit op moest voor zijn eigen race. „Het was verschrikkelijk. Ik dacht dat hij dood was, maar onze race moest nog beginnen en ik moest me concentreren. Het spijt me vreselijk.” Ook de Spanjaard Jorge Lorenzo, die als tweede finishte en de leiding behield in het klassement van de MotoGP, was bedroefd. „Laten we het maar niet meer over de race hebben”, zei Lorenzo.

De Italiaan Andrea Dovizioso, vierde in de GP van San Marino, voegde daaraan toe: „Soms vergeet je hoe makkelijk een dergelijk ongeval kan gebeuren en dat onze sport soms gewoon te gevaarlijk is.”

Voordat Tomizawa verongelukte, reden de coureurs in de 125cc-klasse hun wedstrijd. De Spanjaard Marc Marquez won die race, voor zijn landgenoten Nicolas Terol en Efren Vasquez. Marquez vergrootte met zijn zesde overwinning van dit seizoen zijn voorsprong in de WK-stand. De Nederlander Jasper Iwema finishte als 21ste. (ANP)