Internationaal kort

Aardverschuivingen in Guatemala eisen tientallen doden

NAHUALA. Aardverschuivingen in Guatemala hebben aan zeker 38 mensen het leven gekost. Nog zo’n honderd mensen worden vermist na aardverschuivingen op een grote rijksweg. Tientallen mensen probeerden een door een modderstroom getroffen bus uit te graven toen een tweede aardverschuiving de reddingswerkers trof. Guatemala wordt al wekenlang geteisterd door zware regenval. Reddingsdiensten evacueerden tot nu toe ruim 5.300 mensen. Meer dan 26.000 anderen worden nog door de aardverschuivingen bedreigd, volgens rapporten van hulpverleners. President Álvaro Colom heeft de noodtoestand uitgeroepen. Guatemala heeft volgens hem nauwelijks geld voor hulp aan de getroffenen, omdat het land de vorige ramp nog niet te boven is. Eind mei trok de tropische storm Agatha ook al over het Midden-Amerikaanse land en richtte een spoor van vernielingen aan. Colom schat de schade die de regens hebben veroorzaakt op 350 tot 500 miljoen dollar (270 tot 390 miljoen euro). (Reuters, AFP)

Zelfmoordaanslag op legerbasis in Irak

BAGDAD. Twaalf mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag op een legerbasis in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Tientallen personen raakten gewond. Dat heeft het leger bekendgemaakt. Het doelwit van de militanten was het Rusafa militaire hoofdkantoor. Vijf mannen hadden ’s ochtends een busje geparkeerd bij de achteringang van het complex, waar nog maar enkele weken geleden door een grote aanslag tientallen militairen om het leven waren gekomen. Een inzittende stapte uit, waarna hij werd neergeschoten. De minibus ontplofte waarbij de schutter en drie inzittenden om het leven kwamen. Het is de eerste grote aanslag in Bagdad sinds de Amerikaanse troepen het bevel begin september overdroegen aan hun Iraakse collega’s. (Reuters)

Vijf doden bij aanslag in Dagestan

Machatsjkala/Moskou. Bij een zelfmoordaanslag op militairen in de Russische deelrepubliek Dagestan zijn gisteren vijf militairen gedood en bijna veertig gewond geraakt. De dader reed met een auto vol met explosieven door de hekken van een Russische militaire basis. De aanslag was in Bujnaksk, ongeveer 50 kilometer ten westen van de hoofdstad van Dagestan, Machatsjkala. In de noordelijke Kaukasus worden veelvuldig aanslagen gepleegd. De Russische regering wijt dat geweld aan extremistische moslims die een islamitisch kalifaat willen oprichten op de Kaukasus. Waarnemers brengen het geweld in verband met onderdrukking van de bevolking in de regio door de autoriteiten. (BBC, Reuters)

Schade na beving Nieuw-Zeeland

CHRISTCHURCH. Het zal zeker een jaar duren voordat de schade van de zware aardbeving – 7,1 op de schaal van Richter – die de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch afgelopen zaterdag trof, is hersteld. Volgens lokale media zijn meer dan vijfhonderd gebouwen beschadigd. De schade wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro. Premier John Key noemde het „een absoluut wonder” dat niemand is omgekomen. (AP)