Herfstachtig

Na een aantal dagen mooi nazomerweer is wisselvalligheid weer een feit, met morgen een herfstachtige dag. Onder invloed van het – inmiddels afnemende – hogedrukgebied nam de wind door het grote drukverschil de laatste dagen al toe, ondanks het mooie weer. Morgen zal dit windveld Nederland geleidelijk verlaten. Het hogedrukgebied is dan uitgeweken naar Rusland en wij bevinden ons in een gebied met onstabiele lucht, waarin gemakkelijk buien ontstaan.

Het blijft morgen niet droog, sterker nog, voor de zuidwestelijke helft van het land is dinsdag de natste dag van de week. Vanavond neemt de bewolking al rap toe vanuit Zeeland en rond middernacht valt hier de eerste regen. Met gemiddeld 12 graden is het niet koud. Morgen rond de spits regent het inmiddels stevig ten zuiden van de lijn Alkmaar, Nijmegen. In Groningen schijnt nog heel even de zon, daar regent het rond het middaguur. De meeste regen valt in het zuidwesten, tot lokaal 20 mm. Bij een matige tot aan de kust soms harde zuidoostenwind wordt het niet meer dan 15 graden. ’s Middags wordt het droog vanuit Zeeland en neemt de wind hier langzaam af. In het noorden gebeurt dit pas in de avond.

In de loop van de week neemt de wisselvalligheid geleidelijk af en warmt het weer wat op, tot naar begin 20 graden op zaterdag.