Geslaagde mix van veel genres

‘De co-assistent’ gaat vanavond haar vierde seizoen is. Ze is een met liefde gemaakte serie, die tegelijk een soap, een satire, een klucht en een medisch drama is.

Af en toe is het behoorlijk onduidelijk in welk genre De co-assistent nu eigenlijk thuishoort. De serie lijkt een soap – zo’n felrealistisch verhaal over liefde en lijden, gesitueerd in de seksueel geladen atmosfeer van een ziekenhuis.

Maar De co-assistent is net zo vaak satire: de zelfingenomen dokter Verstraeten (Thom Hoffman) die iets heeft met een verpleegster die meteen maar bij hem is ingetrokken en die hij kwalijk neemt dat ze, anders dan zijn ex-vrouw, zijn teennagels niet wil knippen.

De serie is ook een klucht – zie het verhaal over een heel voetbalelftal met voedselvergiftiging dat zich in het ziekenhuis meldt, kotsend en al. En voor een deel is ze medisch drama, over leven en dood. De eerste aflevering van het vierde seizoen die Net 5 vanavond uitzendt, bevat een mooi verhaal over een jongen die om indruk te maken op zijn stille liefde een gevaarlijke sprong heeft gemaakt, en daarbij een spijl van een hek in zijn borstkas heeft gekregen.

Die genrevermenging in een op in deze krant verschenen columns van Anne Hermans gebaseerde serie kan de huidige scenarioschrijvers duidelijk niet erg veel schelen. In zekere zin geeft dat de serie ook haar frisheid. De makers deinzen zelfs niet terug voor cinematografische effecten: wanneer hoofdpersoon Elin (Hanna Verboom) plotseling een heftige aanval van jaloezie op de nieuwe co-assistente Anouk (Anna Drijver) heeft, wordt de digitale trukendoos opengetrokken. Verboom speelt die jaloezie trouwens erg mooi.

De co-assistent is een mooie, duidelijk met liefde gemaakte serie, die terecht populair is geworden. Het is mooi dat er in Nederland, in een commerciële omgeving, zulke hoogwaardige en tegelijk van al te veel pretentie gespeende dramaseries voor een groot publiek gemaakt kunnen worden. Wel een beetje flauw van Net 5 om De co-assistent net ná Grey’s Anatomy te programmeren. Daar zal wel een marketing-overweging aan ten grondslag liggen, maar tegen die vergelijking is de Nederlandse serie niet helemaal bestand.

En dat komt, per slot van rekening, toch een beetje door het feit dat De co-assistent geen eenheid van stijl vertoont. Van alles wat – het is een succesformule, maar het resultaat overstijgt niet het niveau van aangenaam amusement.

6 september Net 5, 21.30 uur.

    • Raymond van den Boogaard