Corneille (88), meer dan Cobra

Corneille: 'Fête Nocturne' (1950, olieverf op doek, 90 x 100 cm, Collectie Cobra Museum) Rechts het beeld 'Vogel Kivu' (brons, 1993) en een door Corneille versierde stropdas.

Schilder Corneille is gisteren overleden in Frankrijk, waar hij woonde en werkte. Corneille, in 1922 geboren als Guillaume Cornelis Beverloo in het Belgische Luik, overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis. Samen met Karel Appel en Constant was hij dé drijvende kracht achter Cobra. Hij was 26 toen hij naar Parijs trok en daar met anderen de kunstbeweging Cobra oprichtte – een afkorting van Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Corneille vestigde zich definitief in Parijs en kende na Cobra nog drie perioden. Na zijn lyrische, abstracte periode richtte hij zich op landschappen die geïnspireerd waren door reizen naar Afrika. Later viel hij terug op figuratie en schilderde hij vogels, bloemen en vrouwen in felle en vrolijke kleuren. Bij het grote publiek werd hij met die stijl bekend, zeker omdat hij niet vies was van commerciële kunstuitingen. Zijn ontwerpen sierden niet alleen de wanden van talloze hotelkamers, maar ook serviesgoed, pennen en stropdassen – iets wat hem in kunstkringen niet altijd in dank werd afgenomen. De laatste jaren leefde Corneille teruggetrokken in het Franse Val d’Oise, waar bezoekers vrijwel niet werden gedoogd.

Stuur een foto met jouw Corneille naar nrcnext.nl