Clausprijs gaat naar Algerijnse uitgever

De Algerijnse uitgever Barzakh Editions ontvangt dit jaar de Grote Prins Claus Prijs. Dat heeft de organisatie van het fonds vandaag bekend gemaakt. De prijs bestaat uit een bedrag van honderdduizend euro.

De Prins Claus Prijzen worden jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied.

Barzakh Editions is een onafhankelijke uitgeverij in Algiers die een platform heeft gecreëerd voor een nieuwe generatie Algerijnse schrijvers. Daarmee heeft Barzakh de deuren open gezet voor een stroom van ideeën tussen Algerije en de rest van de wereld, aldus de jury van het Prins Claus Fonds in haar rapport.

De uitgeverij, die in 2000 is opgericht door Sofiane Hadjadj en Selma Hellal, importeert vooral literatuur van Algerijnse schrijvers die vanwege het geweld in Algerije eind jaren negentig naar het buitenland vluchtten. „Barzakh Editions heeft Algerijnse stemmen concreet gemaakt, ruimte gecreëerd voor een kritische reflectie op de werkelijkheid in Algerije, talen en culturen met elkaar verbonden en het dreigende isolement van Algerije doorbroken”, schrijft de jury in haar rapport.

Ook is de uitgeverij er onder moeilijke omstandigheden in geslaagd „ruimte te creëren tussen een autoritaire staat aan de ene kant en een krachtige islamitische beweging, die het land in een impasse hield, aan de andere kant.”

Het fonds van Barzakh Editions bestaat uit meer dan zeventig boeken: naast romans en gedichtenbundels publiceerde de uitgeverij ook boeken over filosofie, urbanisme, fotografie, theater, sociale geschiedenis en biografieën, politieke essays, en kunstcatalogi.

De overige tien prijzen van elk 25.000 euro die het fonds uitreikt, worden in 2011 aangeboden door Nederlandse ambassadeurs in de landen waar de winnaars wonen.

De prijsuitreiking vindt plaats op 17 december in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.