boekberichten

De genomineerden voor de NS Publieksprijs zijn...

Gisteren zijn op het literaire festival Manuscripta in Amsterdam de nominaties voor de NS publieksprijs 2010 bekendgemaakt. De genomineerden zijn Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, Cruise van Suzanne Vermeer, Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, Godenslaap van Erwin Mortier (de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2009), De Vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel en Mama Tandoori van Ernest van der Kwast. De zes boeken behoren tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar. Lezers kunnen tot 14 oktober via internet stemmen. De winnaar krijgt 7.500 euro en wordt op 18 oktober bekendgemaakt. Vorig jaar won Herman Koch met Het diner de NS Publieksprijs.

Stem mee via: www.nspublieksprijs.nl

Komt er een Europese literatuurprijs?

Op Manuscripta was er ook een voorstel voor een nieuwe literaire prijs: de nieuwe Europese literatuurprijs. De beste roman die vanuit een Europese taal naar het Nederlands werd vertaald, zal bekroond worden. De schrijver krijgt 10.000 euro; de vertaler 2.500. De prijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel.

J.K. Rowling doneert 10 miljoen pond

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling (45) heeft 10 miljoen pond (12,2 miljoen euro) geschonken aan een stichting die zich inzet voor multiple sclerose. Het geld zal worden gebruikt om een nieuw onderzoekscentrum op te zetten in Edinburgh. Rowling schenkt het bedrag ter nagedachtenis aan haar moeder, die op haar 45ste overleed aan de degeneratieve ziekte. „Ik steun al talloze jaren onderzoek naar de oorzaken en behandeling van multiple sclerose”, aldus Rowling.

‘Nieuwe Houellebecq is brandhout’

Op een opiniepagina in de Italiaanse krant La Repubblica heeft de Frans- Marokkaanse auteur en Goncourtwinnaar 1987 Tahar Ben Jelloun brandhout gemaakt van Michel Houellebecqs op 8 september te verschijnen nieuwe roman La carte et le territoire. En dat terwijl Jelloun jurylid is van de Prix Goncourt, waarvoor Houellebecq veel kans wordt toegedicht. Critici spreken tot nu toe unaniem van een mildere, maar zeer schrandere, ‘grote’ roman. Deze roman heeft bijna niets te bieden, aldus Jelloun: ‘Wat gebabbel over de condition humaine, een geaffecteerde manier van schrijven, [...] wat publiciteit voor consumptieproducten en de ultieme boodschap van een schrijver die zich boven iedereen verheven waant’. Andere juryleden van de Goncourt hebben zich uitgesproken ten faveure van het boek van Houellebecq. De Prix Goncourt wordt uitgereikt op 8 november, op 6 september is de eerste selectie bekend.

De neef van De Cock dit najaar in actie

De Cock en de dood in gebed was de laatste Baantjer, verschenen in 2008. Het was het jaar waarin Baantjers vrouw overleed en Baantjer zelf besloot dat het klaar was met De Cock. Afgelopen jaar werkte hij samen met Ed van Eeden onder de nieuwe naam Baantjer Inc. aan een verhaal over een neef van De Cock. In november zal bij uitgeverij Fontein Moord met een strijdbijl verschijnen.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl