Assistent premier Cameron in problemen door afluisterzaak

De Britse oppositie dringt aan op het vertrek van het hoofd communicatie van premier David Cameron. Andy Coulson zou, toen hij nog hoofdredacteur was van de tabloid News of the World, hebben toegestaan dat zijn verslaggevers bekende Britten, onder wie politici, afluisterden. Dat meldt The New York Times.

Een anonieme bron zei tegen de krant: „Coulson vroeg waar een verhaal vandaan kwam en redacteuren antwoordden: ‘we hebben de telefoongegevens opgevraagd’ of ‘ik heb de voicemail afgeluisterd’.” Volgens oud-verslaggever van News of the World Sean Hoare moedigde Coulson zijn redacteuren actief aan.

De afluisterpraktijken van de tabloid, met een oplage van 2,9 miljoen exemplaren, kwamen in 2007 aan het licht. Een verslaggever en een privédetective werden veroordeeld tot celstraf nadat ze hadden ingebroken in de voicemails van prins William. Coulson ontkende toen dat hij op de hoogte was van die praktijk, maar nam wel ontslag. Vorig jaar publiceerde The Guardian een lijst met namen van ruim tweeduizend bekende Britten van wie de telefoons zouden zijn afgeluisterd. News International van Rupert Murdoch, eigenaar van News of the World, zou bovendien hebben geprobeerd rechtszaken af te kopen.

Een parlementaire onderzoekscommissie vond geen bewijs dat Coulson betrokken was bij de afluisterpraktijken. Ook Scotland Yard zag toen geen aanleiding voor een nieuw onderzoek. Gisteren zei de politie dat de zaak „misschien wordt heropend als er nieuw bewijs is”. Volgens Downing Street 10 ontkent Coulson alle beschuldigingen.