Alleen de geur van brood

Wat het dan is dat maakt dat je allerlei producten hier aanstellerig vindt, en ze in Frankrijk op prijs stelt. Dat wil je wel eens weten. Nu, dat is makkelijk genoeg. In Frankrijk zijn ze normaal. Daar heeft ook de Lidl coeur de boeuf-tomaten, daar liggen op de markt niet bij één kraam maar wel bij vijf verse kievitsbonen en niemand doet alsof we hier met zuiver goud te maken hebben.

In Frankrijk koop je voor 88 cent een baguette en dat is een hemelse baguette, gebakken in een steenoven waardoor het ding de korst heeft gekregen die een stokbrood zijn zin en betekenis geeft. De mensen kopen daar dan ook ontzaglijk veel van die broden.

Laatst kocht ik op een Nederlandse markt bij een biologische bakker een stokbrood dat er van buiten uitzag als een echt, klein, stokbrood. Het kostte 2 euro 85. Het leek nergens op. Taai. Dom.

Zulke dingen gebeuren wel vaker. Vooral met brood trouwens, dat is een nieuw modeartikel. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was het brood geheel in handen geraakt van de broodfabrieken en bakte geen bakker meer zelf. Het was een en al King Corn, TipTop en Tarvo Moutbrood.

Menigeen droomde toen van de warme bakker en ziet, er kwamen weer warme bakkers die zelf brood bakten. Toen kregen we geleidelijk aan de wonderbare broodvermenigvuldiging: men kon kiezen uit wel twintig soorten brood met en zonder zaadjes, met rogge, volkoren, grof volkoren, zuurdesem, gistbrood, blauwe tarwe – een enorme verbetering.

De supermarkten, ook niet gek, begrepen dat vers brood de mensen aanspreekt. En wat gingen zij dus doen: ‘vers’ brood bakken. Brood dat bovendien ‘vers’ blijft. Het fabrieksbrood deed weer alom zijn intrede, nu als halfproduct dat ter plaatse wordt afgebakken zodat de broodgeur nog wel, maar het bijbehorende echte brood niet meer wordt geleverd.

Tegen deze trend in gaan de allernieuwste bakkers, die hun brood weer lang laten rijzen en geen varkenshaar en andere broodverbeteraars door hun brood doen. Heerlijk brood. Alleen kost het 4 euro 60 per half.

Enfin, we hebben te leven zonder baguettes. Laten we daarom maar pan-bagnats maken, lekkere gedrenkte broodjes die van goed harde broodjes gemaakt moeten worden – zachte vallen compleet uit elkaar.

Pan-bagnats (voor 6 personen)

6 ronde broodjes
2 eieren
sap van 1 citroen
1 dl olijfolie
1 teentje knoflook
½ komkommer
3 kleine rijpe tomaten
1 paprika
3 lente-uitjes
1 blikje tonijn
18 ansjovisfilets
6 blaadjes sla
36 zwarte olijven zonder pit

Kook de eieren hard. Snijd een kapje van elk broodje en hol het broodje uit.
Pers de citroen uit en vermeng het sap met de olijfolie. Pel de knoflook, snijd hem door en wrijf er het binnenste van de broodjes mee in. Besprenkel de binnenkant daarna met het oliecitroenmengsel.

Pel de eieren en snijd ze in dikke plakken. Schil de komkommer, snijd hem in plakjes, evenals de tomaten. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd hem in fijne reepjes. Snijd het bovenste groen van de uitjes en snijd ze dun. Giet de olie van de tonijn af.

Leg een blaadje sla in elk broodje en vul de broodjes met de eieren, de groenten. de verkruimelde tonijn, de olijven en de ansjovisfilets.
Serveer, met een glaasje rosé, bij een septemberlunch.

    • Marjoleine de Vos