Wol is hot

Nu het weer kouder wordt, kruipen we voor de openhaard met een lekkere warme deken en die mag niet kriebelen! De mooiste dekens komen van een groep IJslandse ontwerpers, Vík Prjónsdóttir geheten. Hun ontwerpen zijn gemaakt van unieke IJslandse schapenwol, bestaande uit twee vezels: een lange, holle, glanzende en een zachte vezel. De onconventionele, lichtgewicht dekens zijn gemaakt in de lokale wolfabriek, een familiebedrijf dat een boost nodig had. Alle dekenontwerpen zijn gebaseerd op een mythe of legende. Zo is er de sneeuwdeken (met bijpassende sokken), gebaseerd op het verhaal dat sneeuw planten in diepe slaap kan brengen en mensen tijdens een sneeuwstorm beschermt door hun warmte te isoleren. Het nieuwste ontwerp ‘Shield of Wings’ is gebaseerd op de 2,5 meter lange vleugels van de zeldzame zeearend. Over deze koning der vogels, die kracht en macht symboliseert, gaat de legende dat hij zelfs lammetjes en mensenbaby’s aan zijn jongen voert. De progressieve dekens hebben een nieuwe internationale markt aangeboord voor de IJslandse wolindustrie.

Te koop via birkiland.com, ca. €295.-

    • Pam Asselbergs