Weinig visdiefjes

Wetenschapspagina 26-08-10

Het gaat achteruit met het visdiefje volgens uw krant (Weinig visdiefjes, 26 augustus, pagina 8). Ter explicatie wordt er voor de niet-vogelkenner aan toegevoegd dat het om ‘een soort zeevogel’ gaat. Nu is van alle inlandse sterns (slanke meeuwachtigen met vorkstaart en zwart kapje) dat visdiefje nu juist een van de twee soorten die in het hele land voorkomen.Waarom, vraag ik mij af, raadpleegt uw redacteur, voor hij zoiets opschrijft, niet even een vogelgids? In Oostenrijk, waar ik woonde, zag ik boven vennen en meertjes wel kokmeeuwen, visdiefjes en zwarte sterns vliegen, maar die hele reeks andere zeevogels niet. Als betere term dacht ik aan ‘moerasvogel’, al zal daar ook wel weer iets op aan te merken zijn. Een soort ‘zeevogel’ omdat het visdiefje bepaalde periodes aan zee zit, lijkt me niet correct.

Dirk Zoebl

Utrecht

    • Dirk Zoebl