Staat moet beleggers Petrobras paaien

Petrobras begint meer op Gazprom te lijken dan op Exxon Mobil. Door te veel te betalen voor 5 miljard vaten aan reserves draagt de Braziliaanse staatsoliemaatschappij bijna 17 miljard dollar (13,24 miljard euro) aan waarde over aan de regering, wier belang ook zal stijgen. Het concern lijkt meer op een instrument in handen van de staat dan op een bewaker van de aandeelhoudersbelangen.

Een jaar nadat het kapitaliseringsplan voor het eerst werd aangekondigd, krijgen de aandeelhouders van Petrobras eindelijk enige duidelijkheid. Dat zorgde donderdag voor een opleving in de aandelenkoers van het bedrijf. Maar het nieuws is in het algemeen niet zo goed. Op een niveau van 8,51 dollar (6,63 euro) per vat brengt Brazilië zijn oliemaatschappij veel te veel in rekening voor de nieuwe reserves. Een redelijker cijfer zou wel eens 5 dollar (3,90 euro) per vat kunnen zijn. Dit betekent dat de regering winst zal boeken ten koste van de aandeelhouders van Petrobras.

De deal zal de uitgifte aan de overheid van 42,5 miljard dollar (33,11 miljard euro) aan nieuwe aandelen vergen. Particuliere beleggers zullen intussen waarschijnlijk hun economische belang zien afnemen, omdat zij niet bereid zullen zijn genoeg extra nieuwe aandelen te kopen om hun belang op peil te houden.

Uiteraard is Petrobras nooit alleen maar een bedrijf in particuliere handen geweest. De overheid bezit immers een meerderheid van de stemhebbende aandelen. Het verlies dat zij lijden bij de ruil van olie voor aandelen zal de aandeelhouders daaraan herinneren. Het is voor Brasilia echter riskant om de aandeelhouders van Petrobras te veel tegen de haren in te strijken. Zelfs met de sterk stijgende kasstroom zal het concern in 2014 zo’n 58 miljard dollar (45,19 miljard euro) nodig hebben om zijn ambitieuze investeringsdoeleinden te verwezenlijken. Het binnenhalen van dat geld zou een eitje moeten zijn voor een bedrijf dat verwacht de omzet in 2020 te kunnen verdubbelen – een groeivooruitzicht dat niet wordt geëvenaard door enige andere grote oliemaatschappij. Maar beleggers zullen hun enthousiasme verliezen als ze door krijgen dat hun belangen op de tweede plaats komen. Het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt verhandeld op vijf maal de geschatte winst voor 2010 – aan de lage kant vergeleken met het koerswinstgemiddelde van zijn branchegenoten en minder dan de helft van het meervoud van Exxon Mobil. Petrobras zit daar momenteel ergens tussenin. Beleggers zullen hopen dat de Braziliaanse regering zich duidelijker zal gaan distantiëren van het Gazprom-model.

Christopher Swann

Vertaling Menno Grootveldvoor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

    • Christopher Swann