selectie zondag

scene uit de tv-serie "24" FOTO: Fox Kiefer Sutherland

documentaire

Friezen naar Helgoland. Het Duitse eiland Helgoland maakte vroeger deel uit van het oude Friesland dat in de Middeleeuwen langs de zeekust in Duitsland tot aan Noord-Holland liep. Op Helgoland wordt nog het Halunder gepraat, een Friese taalvariant. In de reportage een ontmoeting tussen Nederlandse en Duitse Friezen en Helgolanders over hun geschiedenis.Ned.2, 15.30-16.00u.

Teledoc: Foute vrienden. Documentaire over vier criminelen. Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers en lid van de goeie ouwe Amsterdamse penoze. Regisseur Roy Dames volgt de mannen al sinds begin jaren negentig. Deze film is een compilatie van zijn eerdere documentaires Ik ben Jantje (1994), Vrienden voor het leven (2000) en nieuw materiaal.Ned.2, 20.20-22.00u.

Mountain gorilla. Laatste deel van serie over de laatste berggorilla’s. Vanavond met twee jonge wezen, een jong vrouwtje met puberteitsproblemen en een nieuwe gorillakoning die moeite heeft om zijn macht uit te oefenen. BBC 2, 21.00-22.00u.

amusement

Andermans veren: Conny Stuart. Speciale aflevering gewijd aan de musicalster die twee weken geleden overleed. Met veel archieffragmenten die haar talenten illustreren en liedjes als Wat voor weer zou het zijn in Den Haag en Zeur niet. Ned.2, 18.50-19.50u.

Toneel op 2: Heren van de thee. Registratie van toneelstuk naar de gelijknamige roman van Hella Haasse. De ambitieuze Rudolf Kerkhoven (Cees Geel) probeert in Indië een theeplantage te vestigen en tot bloei te brengen. Niet alleen de natuur werkt hem tegen, ook zijn familie dwarsboomt zijn plannen. En terwijl Rudolf zich omhoog werkt, heeft hij niet in de gaten dat zijn vrouw Jenny (Nienke Römer) wegkwijnt. Regie: Ger Thijs.Ned.2, 22.10-23.45u.