Ruim 50 doden bij aanslag op shi'ieten Pakistan

Bij de tweede aanslag op Pakistaanse shi’ieten in drie dagen tijd zijn gisteren zeker 53 doden gevallen. In Quetta, de belangrijkste stad van de zuidwestelijke provincie Baluchistan, liet een zelfmoordenaar zijn bomgordel ontploffen bij een mars waarin shi’ieten steun betuigden aan de Palestijnen. Er zijn ruim 200 gewonden.

De Beweging van Pakistaanse Talibaan, die opereert vanuit de noordwestelijke grensgebieden met Afghanistan, heeft de aanslag opgeëist. Qari Hussain Mehsud, een hooggeplaatste commandant, zei aan de telefoon tegen persbureau AP dat de Talibaan „met trots de verantwoordelijkheid nemen”. Volgens hem voeren de Talibaan niet alleen oorlog tegen de Verenigde Staten en de Pakistaanse veiligheidsdiensten. „Shi’ieten zijn ook ons doelwit omdat zij ook onze vijanden zijn.”

Shi’ieten vormen in Pakistan een minderheid van ongeveer 15 procent. Zij zijn geregeld doelwit van sunnitische extremisten. Voorheen waren dat vooral jihadistische organisaties die opereerden vanuit de provincie Punjab, maar de afgelopen jaren werken die groepen steeds meer samen met de Talibaan en Al-Qaeda.

Mehsud zei verder trots te zijn dat de Verenigde Staten zijn beweging hebben toegevoegd aan hun lijst van internationale terroristische organisaties. „Het toont aan dat de VS en hun bondgenoten bang voor ons zijn.” Hij dreigde dat er „zeer binnenkort” aanslagen in de VS en Europa verwacht kunnen worden. De beweging van Pakistaanse Talibaan wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte aanslag met een autobom op Times Square in New York, afgelopen mei. Die werd uitgevoerd door een jonge Amerikaan van Pakistaanse afkomst. Het was de eerste keer dat er enige geloofwaardigheid werd toegedicht aan dreigementen van de beweging dat zij in het Westen kan toeslaan.

In het noordwestelijke Mardan werd gisteren ook een aanslag gepleegd op een andere islamitische minderheid, de Ahmadiya. Bij een zelfmoordaanslag op een moskee werd behalve de dader een andere persoon gedood. Er vielen zeven gewonden. Een politieofficier kwam gisteren om door een bermbom in Peshawar.

Amerikaanse onbemande vliegtuigjes hebben gisteren ten minste tien opstandelingen gedood in Noord-Waziristan, in het noordwestelijk grensgebied. Dat hebben anonieme medewerkers van de Pakistaanse veiligheidsdiensten gemeld. (AFP, AP)