Publieke omroep moet wel degelijk blijven

Volgens Jan Kuitenbrouwer moet het omroepbestel op de schop (Opiniepagina, 27 augustus). Echter, het werkelijke probleem is dat er veel te veel commerciële zenders zijn en dat die zenders vrijwel allemaal in buitenlandse handen zijn. Ik tel nu al veertien commerciële zenders met Nederlandse programma’s op mijn kabel. Daar krijgt de overheid geen cent van, terwijl in andere landen betaald moet worden voor een uitzendvergunning. En met die opbrengst wordt dan geheel of gedeeltelijk de publieke omroep (zonder reclame) in stand gehouden. In Nederland wordt niet de publieke, maar de commerciële omroep bevoorrecht. Waar de publieke omroep zich moet houden aan strenge programmavoorschriften, geldt dat voor de commerciële zenders (want buitenlands) niet of veel minder.

Vergeten wordt dat de publieke omroep nog lang niet zo verzuild is als de politiek. De publieke omroep is ook stevig verankerd in de samenleving. Hij heeft in het algemeen ook betere informatieve programma’s en beter drama dan de commerciële omroepen. En omdat de publieke omroep niet uitsluitend afhankelijk is van reclame-inkomsten kan zij bijvoorbeeld ook consequent en consistent sportevenementen volgen waar miljoenen mensen in geïnteresseerd zijn. Houd dus de publieke omroep in stand, al was het alleen maar als tegenwicht tegen al het commerciële geweld.

Henk Langerak

Alphen aan den Rijn

    • Henk Langerak