Portugal: zware celstraffen voor kindermisbruik in tehuis

Zes Portugese mannen hebben gisteren celstraffen gekregen van bijna zes tot achttien jaar wegens seksueel misbruik van 32 minderjarigen in het staatskindertehuis Casa Pia in de hoofdstad Lissabon.

Het misbruik vond plaats sinds de jaren ’70 en kwam in 2002 via weekblad Expresso naar buiten. Onder de veroordeelden zijn oud-televisiepresentator Carlos Cruz, die zeven jaar cel kreeg, en oud-ambassadeur Jorge Ritto die zes jaar en acht maanden kreeg. Ritto was ook oud-ambassadeur voor de VN-organisatie UNESCO.

João Ferreira Diniz, een dokter, kreeg zeven jaar cel, advocaat Hugo Marcal zes jaar en twee maanden. Het voormalige hoofd van het kindertehuis Manual Abrantes werd veroordeeld tot vijf jaar en negen maanden.

De zesde veroordeelde, de 54-jarige Chauffeur Carlos Silvino, is de enige die schuld bekend heeft. Hij kreeg achttien jaar voor meer dan zeshonderd aanklachten. Silvino misbruikte de kinderen zelf en leverde hen over aan anderen in ruil voor geld. Hij betaalde de kinderen na afloop van het misbruik.

De andere vijf veroordeelden ontkennen en zeggen in beroep te gaan. Oud-televisiepresentator Cruz zei na de uitspraak tegen journalisten: „Er is geen bewijs voor mijn schuld. Dit brengt herinneringen omhoog aan Portugal toen er nog een dictatuur was.”

Een zevende verdachte, die haar huis in Elvas beschikbaar zou hebben gesteld aan de veroordeelden en andere personen die kinderen zouden hebben misbruikt, werd vrijgesproken.

In het proces, dat ruim vijf jaar heeft gelopen, zijn 920 getuigen gehoord. Critici wezen op de slepende zaak als voorbeeld van de notoir trage en inefficiënte rechtsgang in Portugal. Dat er nu een uitspraak is, wordt gezien als een oppepper voor het rechtssysteem.

Pedro Namora, een advocaat en een voormalige bewoner van het tehuis die hielp het schandaal aan het licht te brengen, zei voorafgaand aan de uitspraak dat de mannen „barbaarse misdaden tegen de menselijkheid” hadden gepleegd. (Reuters, AP)