Ook in Rotterdam kan vrouw eicellen laten invriezen

Het wordt op meerdere plaatsen in Nederland mogelijk eicellen te laten invriezen om een zwangerschap op latere leeftijd mogelijk te maken.

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de commerciële kliniek MC Kinderwens in Leiderdorp sluiten zich aan bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, dat al eerder liet weten aan invriezen van eicellen te willen doen. Dat hebben Erasmus MC en MC Kinderwens gisteren laten weten. Als vrouwen hun eicellen laten invriezen kunnen ze wachten met zwanger worden – tot hun 45ste - bijvoorbeeld omdat ze nog geen geschikte partner hebben of eerst carrière willen maken. De Rotterdamse artsen bieden hun invriesmethode al vanaf komende week aan. MC Kinderwens zegt in oktober of november te beginnen.

Beide instellingen hebben zich enkele maanden geleden aangesloten bij de onderzoeksaanvraag van het AMC bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Deze commissie moet de opzet goedkeuren voor wetenschappelijk onderzoek dat parallel aan de behandeling loopt. Dat verzoek wordt deze maand ingediend bij de CCMO. In april werd een eerder verzoek van het AMC afgewezen. Erasmus MC en MC Kinderwens beginnen nu al met invriezen, omdat bevruchting pas over enkele jaren plaatsvindt.

Toenmalig staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) stelde vorig jaar toetsing door de CCMO als voorwaarde aan het AMC om vrouwen te behandelen. Deze week liet de vereniging van gynaecologen weten geen bezwaren te zien in het invriezen van eicellen om niet-medische redenen.

Erasmus en Kinderwens stellen weinig eisen aan bevriezing van eicellen. Enige voorwaarde is dat vrouwen minimaal 30 jaar moeten zijn. In een intakegesprek beoordeelt een arts de persoonlijke situatie van een vrouw.

Joop Laevens, hoofd afdeling voortplantingsgeneeskunde van Erasmus MC, schat dat de behandeling 2.000 à 3.000 euro gaat kosten. De prijs is afhankelijk van de snelheid waarmee artsen erin slagen voldoende goede eicellen te isoleren. MC Kinderwens moet nog een prijs vaststellen. Zorgverzekeraars vergoeden de behandeling niet.

Laevens denkt dat er vijf à tien eicellen nodig zijn voor één vrijwel zekere zwangerschap. Het isoleren van vijf à tien eicellen duurt twee à drie maanden. „Hoe snel het gaat, hangt grotendeels af van de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van de eicellen en eierstokken”, aldus Laevens.

    • Frits Baltesen