Octopus in vermomming

In de oceaan rond Indonesië zwemt een dier dat kunstjes kan vertonen zoals je verder geen enkel dier ziet doen. Het dier heet Thaumoctopus mimicus en die naam zegt precies wie hij is én wat hij doet. Dit zeedier is een octopus die heel goed is in mime. In het nadoen van een ander dier dus.

Wat voor dier zou een octopus na-apen? Zou hij ondersteboven op een rots gaan staan met wiegelende armen? Zoals een zeeanemoon? Zou hij vier armen naar voren strekken, vier naar achteren en dan zijn kop in het midden hoog houden? Als een slak met een huisje op zijn rug?

Het is nog gekker. Deze octopus doet soms een zeeslang na of wappert dreigend met zijn armen. Maar het raarst is dat hij af en toe een vis na-aapt die zo plat als een dubbeltje boven de zeebodem zweeft. Een platvis dus. Nog preciezer: een tong.

Geen onschuldige modderkleurige tong, zoals je die in Nederland bij de visboer kan kopen. De octopus doet een opvallend gevlekte zebratong na. Een lastig kunstje, maar slim!

Met zijn heldere vlekken geeft zo’n zebratong namelijk een boodschap af. Hij laat ermee aan roofvissen zien: ‘Ik hoef me niet te verstoppen voor jou, want ik heb een geheim wapen.’

Die roofvissen weten dan meteen: ‘Oei, dit is een giftige vis. Wegwezen!’ En dat denken ze dus ook als er een octopus in zebratong-vermomming voorbij komt zwemmen.

Biologen maakten er een filmpje van. En ja hoor, als de octopus zijn acht gevlekte armen tegen elkaar vleit en daarna als een lange ovaal boven de zeebodem golft, dan lijkt hij precies een vlekkerige tong. Alleen zijn grote octopusogen, die steken wel een beetje ver naar boven. En nou ja, als je nog eens goed kijkt...

Maar tegen die tijd is de octopus er al lang vandoor. Haha, gefopt!

    • Margriet van der Heijden