Mmm, knoflook met melk

Er is iets raars ontdekt: om geen adem met knoflookstank te krijgen, moet je slokjes melk nemen als je knoflook eet. Maar dat zal echt nooit iemand doen!

De meeste mensen die een maaltijd met veel knoflook eten, drinken daar wijn bij. Maar als knoflooketers niet uit hun mond willen stinken, zouden ze beter melk kunnen drinken. Dat ontdekten twee voedingsonderzoekers. Een van beiden at heel vaak stukjes rauwe knoflook, of stukjes knoflook die tien minuten in bijna kokend water hadden gelegen (blancheren heet dat onder echte koks).

Wie echt een flinke knoflooklucht om zich heen wil hebben, moet de knoflook blancheren. Dan komen er namelijk nog extra reukstoffen vrij.

De onderzoekers dronken direct na hun knoflookhapje water en allerlei drankjes (maar geen wijn) om te kijken of die de geur wegnamen. Met volle melk lukte dat het best. De proefpersoon ademde steeds in een machine die kon meten hoeveel knoflookgeurstoffen er in de adem zaten.

In knoflook zitten sterk ruikende verbindingen die lang blijven bestaan. Het zijn chemische verbindingen waar zwavel in zit. Die kunnen vaak vreselijk stinken. De ergst stinkende zwavelverbinding is waterstofsulfide. Dat ruikt heel erg naar rotte eieren. In knoflook zitten andere zwavelstoffen. Mensen die knoflook eten, vinden die lekker ruiken. Maar mensen die eromheen zitten en geen knoflook hebben gegeten, vinden dat zo’n knoflooketer uit zijn mond stinkt. En ‘slechte adem’ heeft.

Zelfs de volgende dag kun je vaak nog ruiken dat iemand flink knoflook heeft gegeten. Dat is natuurlijk raar, want zo iemand heeft dan al lang geen knoflook meer in zijn mond, zijn maag is leeg en de eter heeft vaak ook al twee keer zijn tanden gepoetst.

Die lucht komt dan via maag en mond helemaal uit de darmen omhoog, waar de maaltijd van de vorige avond nog tot poep wordt verwerkt. Dat is een vies idee. Maar of melk daar tegen helpt, hebben die onderzoekers helemaal niet onderzocht. Die onderzochten alleen maar hoe erg iemand het eerste uur na een knoflookmaaltijd uit zijn mond stonk.

    • Wim Köhler