Leve het spaarloon

Voor Werknemers zonder levensloopregeling

Winst: Tot 108 pct rendement

Wat een augustusmaand! Pensioenen omlaag. Gevoelsinflatie omhoog. Bangmakerij over een dubbele dip. En dan die regen. Bij zoveel treurigheid is elk meevallertje welkom. Zo’n kansje komt eraan. Op 15 september aanstaande mogen 2 miljoen werknemers het spaarloon opnemen dat ze van 2006 tot en met 2009 hebben ingelegd. De vrijkomende 4,3 miljard euro is natuurlijk een sigaar uit eigen doos, maar de geboden vrijheid is aardig. Normaal staat spaarloon vier jaar vast – tenzij besteed aan door de overheid goedgekeurde doelen – nu mag je doen wat je wilt.

Wie de economie met spaarloon wil steunen, wacht een warm onthaal bij winkeliers, reisbureaus en horecazaken (en een schouderklopje van Jan Kees de Jager). Maar u moet niks. U mag spaarloon ook laten staan. Of het elders beter laten renderen. De rente op spaarloon kan namelijk tegenvallen, zoals bij Rabobank (1,4 %) of Fortis (1,5 %). Het royaalste zijn Centraal Beheer en ASN Bank (2,5%). Friesland Bank lijkt gunstig met 2,75%, maar pas op: uw geld moet vier jaar vaststaan. Bij opname na een jaar krijgt u 1,5%; na zes maanden een luttele 1%. ING maakt de rente niet publiek.

Wie slechts 1,5% rente beurt, kan beter af zijn met een spaarrekening of spaardeposito (www.spaarinformatie.nl). Dat geldt vooral voor werknemers zonder vermogen. Spaarloon is namelijk extra gunstig voor de rijkeren, want het is tot €17.025 van 1,2% vermogensrendementsheffing vrijgesteld.

Minder bedeelden kunnen daarentegen vaak extra nuttige dingen met hun spaarloon doen. Staat u rood tegen 18,7%? Kreunt u onder een persoonlijke lening à 12,9%? Het tekort aanvullen met spaarloon kan jaarlijks honderden euro’s besparen.

Verder is spaarloon opnemen eigenlijk niet zo bijzonder. Het mag altijd voor door de overheid goedgekeurde doelen: de aankoop van een eigen woning, studie, onbetaald verlof, de start van een eigen bedrijf, kinderopvang of bepaalde spaarrekeningen, beleggingsrechten of verzekeringspremies. Geoorloofd wil echter niet zeggen dat het per definitie gunstig is. Talloze werknemers lieten en laten hun mooie belastingvrije spaarloon doorsluizen naar peperdure (woeker)polissen. Ze hebben of krijgen spijt als haren op hun hoofd.

Zo mogelijk altijd meedoen aan spaarloon als u niet aan levensloopsparen doet (dan mag het niet). U mag jaarlijks tot 613 euro van uw brutosalaris netto sparen. Bij 52% belasting kost 613 euro spaargeld dus maar 294 euro nettosalaris. Dat is een instant rendement van 108%. Daarnaast is spaarloon tot 17.025 euro vrij van 1,2% vermogensrendementsheffing. Dat scheelt jaarlijks tot 204 euro.

Geen. Spaarloon valt gewoon onder het Depositogarantiestelsel.

Reageren kan op nrc.nl/erica

    • Erica Verdegaal