Kort nieuws Sport

WADA: doorbraak in onderzoek naar genetische dope

Londen, 4 sept. Twee groepen wetenschappers hebben voor het eerst een test ontwikkeld waarmee genetische doping kan worden opgespoord. Het wereldantidopingagentschap WADA kondigde de doorbraak gisteren aan. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen kan de nieuwe dopingtest worden ingevoerd. Duitse wetenschappers zeggen een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee ze genetische manipulatie kunnen aantonen tot 56 dagen na het moment dat de sporter het dopingmiddel gebruikte. Een Frans-Amerikaans onderzoek kan gendoping aantonen in de spieren. „Dit is een belangrijke en grote doorbraak”, zei WADA-directeur David Howard. Tot nu toe kon genetische doping niet worden opgespoord. (AP)

Zege hockeysters Argentinië bij WK

Rosario, 4 sept. De Argentijnse hockeysters zijn nagenoeg zeker van een plek in de halve finale op het wereldkampioenschap in Rosario. De thuisploeg versloeg gisteren in groep B Spanje met 4-0. Met negen punten uit drie wedstrijden gaat Argentinië aan kop. Engeland staat tweede met zeven punten. Ook Zuid-Korea (vier punten), Zuid-Afrika en China (allebei drie punten) hebben nog hoop op een plek in de halve finales. Spanje is nog puntloos en lijkt uitgeschakeld. (ANP)

Helmond Sport is koppositie kwijt

RIJSWIJK, 4 sept. FC Zwolle is de nieuwe koploper in de Jupiler League. De ploeg won gisteravond de uitwedstrijd bij FC Dordrecht met 2-1 en zagen de onttroonde ranglijstaanvoerder Helmond Sport tegen de eerste nederlaag aanlopen. De Brabanders verloren met 2-0 bij Go Ahead Eagles. Naast FC Zwolle, dat het beste doelsaldo heeft, hebben ook Go Ahead Eagles, Helmond Sport en Cambuur negen punten. FC Eindhoven kan maandag de eerste plaats overnemen als het de uitwedstrijd bij AGOVV Apeldoorn wint. (ANP)

Onderzoek naar valse start Massa

LONDEN, 4 sept. De internationale automobielfederatie FIA heeft gisteren een onderzoek aangekondigd naar een valse start van Formule 1-coureur Felipe Massa afgelopen zondag in de Grote Prijs van België. De Ferrari van de Braziliaan stond op het circuit van Spa-Francorchamps een flink stuk over de startlijn, maar de baancommissarissen zagen het niet en het automatische controlesysteem gaf geen waarschuwing af. Massa finishte als vierde. (ANP)