Kort nieuws Economie

Duitsland mengt zich niet in conflict tussen Irak en RWE

Berlijn, 4 sept. De Duitse regering houdt zich voorlopig afzijdig in het conflict dat is ontstaan tussen de Iraakse overheid en het Duitse energieconcern RWE. Het energiebedrijf, dat vorig jaar het Nederlandse Essent overnam, heeft deze week met de Koerden in het noorden van Irak een overeenkomst getekend voor de aanleg van een gasleidingnetwerk. Via dat netwerk moet uiteindelijk ook gas geleverd gaan worden aan de geopolitiek omstreden Nabucco-pijpleiding, die gas vanuit het Kaspische zeegebied, via Turkije naar Europa voert. De Iraakse regering noemt de gesloten overeenkomst illegaal, omdat het geen contracten erkent die de Koerden unilateraal afsluiten. (Reuters)

Abbott stoot zijn vaccindivisie niet af

Rotterdam, 4 sept. Het Amerikaanse farmaceutische concern Abbott heeft besloten zijn vaccindivisie niet te verkopen, omdat er te weinig voor wordt geboden. Abbott werd afgelopen februari eigenaar van deze divisie, na de overname van het Belgische Solvay Pharmaceuticals, voor ruim 6 miljard dollar (4,7 miljard euro). Abbott zette een veiling op voor de verkoop van de vaccindivisie, maar de biedingen bleven onder de 500 miljoen euro. Abbott gaat de afdeling nu integreren in het bedrijf. (AP/Reuters)

Zaak vervalt tegen leverancier leger VS

Atlanta, 4 sept. De rechtbank in Atlanta heeft bepaald dat de rechtszaak tegen het Koeweitse bedrijf Public Warehousing onrechtmatig is. Het bedrijf, dat voedsel leverde aan Amerikaanse gevechtstroepen in Irak, Koeweit en Jordanië, was aangeklaagd omdat het 68 miljoen dollar teveel zou hebben gerekend voor zijn diensten. Het is de verwachting dat er in de toekomst nog meer aanklachten komen tegen het bedrijf. (AP)

Boete voor eBay blijft, maar lager

Parijs, 4 sept. De rechtbank in Parijs houdt vast aan de boete die internetbedrijf eBay eerder al had gekregen voor de verkoop van nepartikelen via zijn website. Wel is de boete verlaagd, van 38 miljoen euro naar 5,7 miljoen euro. eBay was eerder aangeklaagd door LVMH, fabrikant van luxeartikelen, voor de verkoop van vervalste tassen en kleren. (AP)