Kort nieuws Buitenland

Petraeus: 1.400 Talibaan gedood in drie maanden

Kabul, 4 sept. In de afgelopen negentig dagen zijn er bij operaties door special forces in Afghanistan 365 leiders van de opstandelingen gedood en 1.031 strijders van lagere rang. 1.335 militanten zijn gearresteerd. Dat heeft de Amerikaanse commandant van de buitenlandse troepen David Petraeus gisteren gezegd. Over het werk van de speciale troepen wordt doorgaans niets bekendgemaakt, de cijfers zijn niet te verifiëren. In de periode mei-augustus zijn er volgens militaire bronnen 3.000 geheime operaties uitgevoerd, het hoogste aantal sinds het begin van de oorlog in 2001. Waarnemers denken dat Petraeus de cijfers openbaar heeft gemaakt om te laten zien dat wel degelijk resultaten worden geboekt. (AP)

Doden bij aanslag in Tadzjikistan

Doesjanbe, 4 sept. Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Tadzjiekse stad Choejand zijn gisteren zeker twee mensen gedood en raakten 25 anderen gewond. Het is de eerste succesvolle zelfmoordaanslag in vijf jaar. Volgens de autoriteiten zitten rebellen van de verboden Islamitische Beweging van Oezbekistan (IMU) achter de aanslag. Die beweging zou banden hebben met de Talibaan en Al-Qaeda. President Rachmon waarschuwt voor de toenemende dreiging van islamitisch extremisme in zijn land. Critici stellen dat hij die dreiging aanvoert ter legimitatie van zijn repressieve bewind. (Reuters)

Nieuwe sancties Japan tegen Iran

TOKIO, 4 sept. Japan treft nieuwe sancties tegen Iran wegens het omstreden nucleaire programma van dat land. Het gaat onder andere om bevriezing van vermogens die in verband staan met het nucleaire programma. Daarnaast komt er strikter toezicht op financiële transacties. De maatregelen komen bovenop de economische sancties die Japan begin vorige maand nam in navolging van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. De recente verscherping van de maatregelen is tot stand gekomen na druk van de Verenigde Staten. (Reuters)

Uitlevering Bout aan VS uitgesteld

Bangkok, 4 sept. De uitlevering door Thailand van de Russische wapenhandelaar Viktor Bout aan de VS wordt uitgesteld tot ten vroegste 4 oktober. Thaise rechters moeten zo de gelegenheid krijgen om zich te buigen over twee extra aanklachten van de VS tegen Bout. De VS hadden die ingediend om te voorkomen dat hij vrijuit zou gaan als de oorspronkelijke aanklachten wegens illegale wapenhandel werden afgewezen. Rusland wil voorkomen dat hij wordt uitgeleverd. (AP)

Oostenrijk verbiedt minarettenspel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 sept. De Oostenrijkse justitie heeft een computerspel verboden van de rechts-populistische FPÖ waarbij internetters stopborden moeten schieten naar minaretten. Dat meldden de makers van het spel op de website www.moschee-baba.at gisteren. Het spel is buiten werking gesteld. Op de website staat nu een boodschap dat justitie onder de „politieke druk van tegenstanders” van de FPÖ is bezweken.