Kiezelsprinkhaan

Hij ging wel vaker kijken op het oude spoorwegemplacement op de Laan op Zuid in Rotterdam, vooral naar de bijzondere flora. Ruud Versijde vond deze keer tussen de bielzen in het steenslag een paar sprinkhanen met blauwe achtervleugels. Hij fotografeerde ze en zette de plaatjes bij de blauwvleugelsprinkhaan op de website waarneming.nl. Zo gaat de moderne natuurvorser te werk. Dankzij deze snelle ontsluiting van gegevens ontdekte een kenner nog dezelfde dag dat het geen blauwvleugelsprinkhaan was. Nee, de kiel op de achterdij verliep te vloeiend. Het was Spingonotus caerulans, de kiezelsprinkhaan, een nieuw insect voor de Nederlandse fauna. De dichtstbijzijnde vindplaatsen van deze oprukkende zuidelijke soort liggen in Duitsland en België. Goed nieuws dus in het Jaar van de Biodiversiteit.

Terwijl heel sprinkhaanminnend Nederland zich aan een veertigtal kiezelsprinkhanen vergaapte, werd het spoorwegemplacement afgegraven. Jammer, maar niet getreurd. Na deze eerste vondst in Rotterdam ging men beter op blauwvleugelige sprinkhanen letten. En jawel, de kiezelsprinkhaan werd gevonden op de Maasvlakte, bij Arnhem en in Noord-Limburg, allemaal op of bij het spoor. Waarschijnlijk liften ze mee, met ladingen grind.

    • Kees Moeliker