Formatie in België ook mislukt

De formatie van een nieuwe regering in België is na een „ultiem” voorstel van preformateur Elio Di Rupo mislukt. De Waalse socialist heeft zijn ontslag aangeboden aan de Belgische koning Albert II. Die houdt het aanbod in beraad.

De vier Vlaamse en drie Franstalige partijen die de afgelopen maanden onderhandelden over een nieuwe regering konden het niet eens worden over de financiering van Brussel en de splitsing van het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Di Rupo deed gisteren een laatste voorstel, maar dat bleek voor de Vlaamse partijen N-VA (Vlaams-nationalisten) en CD&V (christen-democraten) onaanvaardbaar. Volgens de Belgische media verliepen de gesprekken in een crisissfeer.

Di Rupo had al eerder zijn ontslag als preformateur aangeboden, maar dat had koning Albert geweigerd.

De formatieonderhandelingen in België verliepen steeds moeizaam. Na de parlementsverkiezingen van 13 juni werd de Vlaams-nationalistische N-VA met 27 zetels de grootste partij van België, nipt voor de Franstalige Parti Socialiste, die 26 zetels haalde. Vlamingen en Walen probeerden daarop tot een akkoord te komen over een nieuwe staatshervorming en een nieuwe financiering van de drie gewesten, maar slaagden daar uiteindelijk niet in.

België: pagina 5

Afscheid: Weekblad