Eurocommissaris hekelt Joodse lobby

Joodse organisaties eisen excuses van de Belgische eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) voor diens uitspraken gisteren over „de gemiddelde Jood buiten Israël”. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie gaf De Gucht alleen zijn „persoonlijke mening”. De Gucht ging op de radio in op „de Joodse lobby”. „Onderschat niet de vat die die heeft op de Amerikaanse politiek”. Daarna ging het over de mening van „de gemiddelde Jood” die „een geloof” heeft: het geloof dat ze „altijd gelijk hebben”. „Een geloof is iets wat je natuurlijk maar moeilijk met rationele argumenten kan bestrijden.” Volgens hem gaat het dan niet alleen om ‘gelovige Joden’: „Ook met vrijzinnige Joden is het niet gemakkelijk om een gesprek te hebben over wat zich in het Midden-Oosten ontrolt.”

Volgens de voorzitter van het European Jewish Congress, Moshe Kantor, passen de opmerkingen in een „gevaarlijke trend” in Europa van uitspraken tegen Joden en tegen Israël. „Smadelijke uitspraken over de macht van Joden zijn kennelijk acceptabel op het hoogste niveau van de EU. Dit moet iedereen ongerust maken die streeft naar een meer tolerant Europa.” De Gucht staat bekend om zijn weinig diplomatieke uitspraken. Begin dit jaar zei hij dat het in Congo „een knoeiboel” was.

Interview met De Gucht is te horen via nrc.nl/buitenland