Eneco vecht bouw van windparken op zee aan

De Rotterdamse stroom- en gasleverancier Eneco gaat juridische stappen zetten om de toekenning van de bouw van twee windparken in de Noordzee aan het Duitse bedrijf Bard Gruppe ongedaan te maken. Afgelopen mei besloot het ministerie van Economische Zaken na een Europese aanbesteding dat het Duitse concern 120 nieuwe windmolens op zee mag gaan bouwen, 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het Duitse concern kwam als goedkoopste uit de tender naar voren.

De Nederlandse overheid subsidieert de bouw en exploitatie van de twee windparken met 3,5 miljard euro. Op de toekenning van EZ kwam kritiek, onder andere van consdultantbureau Roland Berger, en van Nederlandse energiebedrijven waaronder Eneco. Volgens hen had de miljardensubsidie voor de windparken, en de bijbehorende werkgelegenheid, beter gegund kunnen worden aan Nederlandse bedrijven. De kennis op het gebied van windparken op zee is groot. Vorig jaar heeft zich een consortium gevormd, met bedrijven, universiteiten en ngo’s. Twee adviescommissies kwamen eerder dit jaar tot de conclusie dat de Nederlandse overheid de bouw van offshore windparken met gerichte industriepolitiek moet steunen. Een woordvoerder van Eneco zegt dat het bedrijf „voldoende aanknopingspunten” heeft om de toekenning aan de Bard Gruppe aan te vechten.