Eigenzinnig en zelfbewust

Grafisch ontwerper Irma Boom (49) maakt geen standaardboeken. De afgelopen kwart eeuw maakte ze naam door met grafische vondsten de grenzen van het medium boek op te rekken. Haar uitgangspunt: elke inhoud stelt zijn eigen eisen. Een boek over water liet ze bijvoorbeeld drukken op koffiefilterpapier, een uitgave over een lampenbedrijf licht op in het donker.

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit Amsterdam wijdt tot 3 oktober een tentoonstelling aan haar markante oeuvre. De begeleidende catalogus, Irma Boom: Biography in Books (€19,50, te bestellen via grafischecultuur.nl) is een typisch Boom-boek: eigenzinnig, zelfbewust en een lust voor het oog. Het overzichtswerk is maar liefst 704 pagina’s dik, bevat vele honderden illustraties, maar is niet groter dan een luciferdoosje: 50×38 millimeter. De eerste druk is bijna uitverkocht. De herdruk wordt mogelijk iets groter, zei de ontwerpster onlangs. „Misschien maak ik elke volgende druk 1 centimeter groter.”

    • Arjen Ribbens