CDA eiste zelf verklaring Klink

CDA-minister Piet Hein Donner heeft de drie dissidenten in de CDA-fractie woensdag een verklaring gevraagd waarmee zij zich zouden verbinden aan de uitkomst van het CDA-congres. Als de achterban ‘ja’ zou zeggen tegen de uitkomst van de formatiebesprekingen met VVD en PVV, zouden Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zich hieraan moeten houden.

Dat zeggen bronnen binnen het CDA. Klink, Koppejan en Ferrier hebben het voorstel direct afgewezen.

Het idee om met de schriftelijke verklaring het conflict binnen de fractie op te lossen was afkomstig van de CDA-top zelf. Dat is opmerkelijk; CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen noemde een verzoek van de PVV met dezelfde strekking gisteren tijdens een persconferentie nog een „onmogelijke eis”. Volgens Verhagen zou zo’n verklaring in strijd zijn met de Grondwet. In artikel 67 staat dat Kamerleden „zonder last” stemmen: bij het maken van hun afwegingen en het nemen van beslissingen mogen zij niet onder druk worden gezet.

Verhagen ontkende dat de dissidenten is gevraagd een verklaring te ondertekenen: „De vraag is niet aan hen gesteld, om de doodeenvoudige reden dat het een onmogelijke vraag was.” Verhagen heeft het drietal wel gevraagd zich te realiseren dat de uitspraak van het CDA-congres van grote betekenis is. „Niemand zal een uitspraak van het congres achteloos naast zich neerleggen.” Hij vond dat de PVV daarmee genoeg garantie had voor goede samenwerking.

Op verzoek van de CDA-top zocht de jurist Donner, die jaren bij de Raad van State werkte en minister van Justitie was, deze week naar een uitweg uit de impasse die binnen de fractie was ontstaan over de formatiebesprekingen. Donner laat via een woordvoerder weten dat hij Klink, Koppejan en Ferrier geen verklaring heeft voorgelegd, maar dat hij hun verklaring met hen heeft besproken.