Avonden isoleert schrijvers op water

Zonder e-mail, Facebook, Twitter en zelfs mobiele telefoon overleven vanaf dinsdag 6 september aanstaande vijftien cabaretiers en schrijvers de eenzaamheid. Ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van De Avonden, een dagelijks radioprogramma over cultuur van de VPRO, verblijven zij een week lang in een drijvende bungalow op het Lauwersmeer. Onder de titel Een Kamer in het Verleden doen zij dagelijks om 22.30 uur verslag van hun ervaringen.

De VPRO spreekt van „proefpersonen die allen het woord als voertuig van hun gedachten en gevoelens hanteren”. Uitgenodigd zijn onder meer schrijvers Gebrand Bakker, Atte Jongstra, Franca Treur, Tommy Wieringa en Maarten Doorman. Onder de cabaretiers bevinden zich Paulien Cornelisse en Arjen Lubach. Dichters zijn Menno Wigman en Ester Naomi Perquin.

Volgens boswachter Jan Willems van het Lauwerszeegebied hebben de proefpersonen voor noodgevallen slechts twee nummers tot hun beschikking: het nummer van de VPRO en dat van hem. „Ik waak over hun veiligheid.”

Willems zorgt ook voor de boodschappen. De enige vorm van communicatie met de buitenwereld is de koerier die elke dag om drie uur per motorboot de flashcard ophaalt waarop de schrijvers hun bespiegelingen hebben ingesproken. Deze verhalen worden ’s avonds uitgezonden.

De schrijvers van nu hebben twee illustere voorgangers, Jan Wolkers en Godfried Bomans. Zij verbleven in juli 1971 op het geheel verlaten zandrif Rottumerplaat.

Ook de realityserie De Gouden Kooi werkte met een dergelijke formule, net als tv-programma The Bubble waarin de deelnemers na een periode van isolatie moesten aangeven welke nieuwsfeiten echt en verzonnen waren.

Een Kamer in het Verleden is ook nog een variant op Een Kamer in de Toekomst, ook van De Avonden uit 1995. Destijds was het experiment verbonden aan de intrede van internet. Schrijvers werden opgesloten in de Euromast en communiceerden enkel virtueel.

Een Kamer in het Verleden. Radio 6. Vanaf 6/9, dagelijks 22.30 uur