Weer explosie op boorplatform in VS

Boats are seen spraying water on an oil and gas platform that exploded in the Gulf of Mexico, of the coast of Louisiana., Thursday, Sept. 2, 2010. All 13 crew members were rescued. (AP Photo/Gerald Herbert) AP

Na een explosie op een boorplatform in de Golf van Mexico is gisteren verwarring ontstaan over een mogelijk nieuwe olieramp in het zuiden van Amerika.

In de eerste uren na de explosie op een platform op 125 kilometer voor de kust spraken de kustwacht en de eigenaar van het platform, Mariner Energy, elkaar op cruciale punten tegen. Volgens Mariner zou er geen olie zijn vrijgekomen bij de explosie en de brand, volgens de kustwacht was er een olievlek van ten minste 1,5 kilometer lang bij 35 meter.

Volgens Mariner was het boorplatform de afgelopen dagen wel werkzaam en werd er olie en aardgas gewonnen. De kustwacht stelde juist dat het platform geen olie produceerde.

Het ongeval komt vier maanden na de ramp met de Deepwater Horizon. Daarbij stroomde bijna 800 miljoen liter olie in het water, een milieuramp die de economieën van vier Amerikaanse staten raakte. De lokatie van het boorplatform is tientallen kilometers ten westen van waar de Deepwater Horizon boorde, in relatief ondiep water (100 meter). Voorafgaand aan de explosie werd er geverfd op het platform en waren de werknemers bezig met zandstralen. De werknemers hebben zelf geen kans gezien een noodsignaal af te geven, de brand werd geconstateerd door een voorbijvliegende helikopter. Die stelde moederbedrijf Mariner op de hoogte, waarna de kustwacht werd ingeschakeld.

Volgens Mariner zijn alle dertien werknemers ongedeerd, volgens de kustwacht is een van hen gewond geraakt. Mariner Energy is naar eigen zeggen een van de grotere olie- en gasbedrijven in de Golf. Omdat de boringen plaatsvonden in ondiep water zou dit platform geen last hebben van het moratorium op diepzeeboringen dat de regering-Obama na de BP-ramp heeft uitgevaardigd.