Verplicht nummer voor Oranje

Het Nederlands elftal begint vanavond in San Marino aan de kwalificatie voor het EK van 2012. Het dwergstaatje loopt niet uit voor de sterren van Oranje.

Vanaf het vervallen Stadion Olimpico Serravalle zijn de drie beroemde torens op de Monte Titano goed te zien. Toeristen slenteren daar op 750 meter hoogte door de straatjes langs Guaita, Cesta en Montale. Anderen drinken wat op de terrasjes en bekijken de etalages van de winkeltjes die vol liggen met sigaretten, parfum, geweren en goedkope voetbalshirts. Voor zeven euro is een replica van het Oranje-tricot van Arjen Robben te koop. Het blauwe tenue van San Marino inclusief broekje kost vijftien euro. Maar zelfs op de dag dat San Marino en Nederland een EK-kwalificatieduel tegen elkaar spelen, worden de shirts nauwelijks verkocht. Voetbal leeft niet in het land dat 61 vierkante kilometer meet. En zeker niet op Sint Marinus, de nationale feestdag van San Marino.

Massimo Bonini staat bekend als de beste voetballer die San Marino ooit voortbracht. Deze voormalige speler van Juventus won de Europa Cup I, de wereldbeker, de Europese Super Cup, de Italiaanse titel en de Coppa Italia. Bonini legde met zijn prestaties de basis voor een nationale voetbalcompetitie, die in 1986 het licht zag. Twee jaar later werd San Marino door de UEFA en de FIFA erkend. Bonini speelde negentien interlands in het blauw-wit van zijn geboorteland. Bij de balie van het bureau voor toerisme kijkt een medewerkster vreemd op als de naam Bonini valt. „Nee, daar heb ik nog nooit van gehoord’’, zegt ze. „Over de nationale voetbalploeg kan ik niets vertellen.’’ Ze wijst naar het feestprogramma op Sint Marinus. Het Nederlands elftal heeft concurrentie van Paolo Belli & Big Band en van de Moto GP.

De dertigduizend inwoners van San Marino worden niet warm of koud van de vice-wereldkampioen. Een dag voor de wedstrijd worden in het stadion nog snel wat werkzaamheden verricht, die het onderkomen nog enigszins toonbaar moeten maken. Nergens is ook maar een affiche van het duel te zien. Voor de training van Oranje verzamelt zich slechts een handjevol mensen in Serravalle. Het zijn vooral Nederlandse vakantiegangers die een glimp willen opvangen van Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooy of Rafael van der Vaart. Halverwege de training mogen ze alsnog het stadion binnen om de oefensessie te bekijken.

Bij Frank de Boer, de assistent-trainer van Oranje, gaan op het veld de gedachten even terug naar 30 april 1997. Het Nederlands elftal won destijds met 6-0 van San Marino, mede door een doelpunt van de voormalige verdediger. „Nu ik hier ben komen wel wat herinneringen boven”, zegt De Boer. „Er is hier weinig veranderd. Maar ik zou echt niet meer weten hoe ik hier heb gescoord.”

Als Van Marwijk een teken geeft dat de training voorbij is, lopen twee journalisten uit San Marino snel naar de rand van het veld. Ze hebben vooral oog voor Ruud Gullit, die het WK voetbal in 2018 naar Nederland hoopt te halen. De oud-voetballer staat het tweetal in het Italiaans rustig te woord. Bondscoach Van Marwijk heeft minder geduld. Als een journalist in een oranje shirt hem vraagt of dit een soort vriendschappelijke wedstrijd is voor Oranje volgt een serieuze blik. „Nee, natuurlijk niet”, stelt Van Marwijk. „Dit is een EK-kwalificatieduel. We moeten hier gewoon winnen.” De verslaggever knikt, loopt naar Dirk Kuijt en gaat met hem op de foto.

San Marino beschikt met doelman Aldo Simoncini en aanvoerder Andy Selva over slechts twee profspelers. Beiden spelen in de Italiaanse Serie C. De andere voetballers in de selectie van bondscoach Giampaolo Mazza zijn student, bankemployé of werkzaam in het ziekenhuis van het dwergstaatje. San Marino staat samen met Anguilla en Montserrat op plaats 202 van de FIFA-ranking. In 1994 werd tijdens een vriendschappelijke interland tegen Liechtenstein de enige zege ooit behaald. Tot een groot feest leidde dat niet. „We zijn toen na afloop in hetzelfde restaurant als altijd gaan eten”, stelde bondscoach Mazza.

San Marino begint vanavond aan de 47ste kwalificatiewedstrijd voor een EK voetbal. Na 46 nederlagen, met het weinig benijdenswaardige doelsaldo van 6 voor en 200 tegen, hoopt het land in de vijfde onderlinge ontmoeting met Oranje de schade zo beperkt mogelijk te houden.

    • Koen Greven