Surfer Van Rijsselberge houdt de leiding op WK

Dorian van Rijsselberge heeft gisteren in de Deense plaats Kerteminde de leiding behouden op het wereldkampioenschap in de olympische RS:X-klasse.

De Nederlandse windsurfer zag wel zijn Poolse concurrent Piotr Myszka dichterbij komen. Van Rijsselberge werd na een slechte start in de zevende race, de eerste van de zogenoemde goldfleet, twaalfde, maar behaalde kort daarna een overwinning in de achtste race van de titelstrijd.

Van Rijsselberge staat na acht races eerste in het klassement en heeft nu 23 punten achter zijn naam. De Poolse nummer twee Myszka verkleinde zijn achterstand naar twee punten. De Israëliër Nimrod Mashiah staat derde, met 27 punten.

De Texelaar begon gisteren uiterst ongelukkig aan de dag. Van Rijsselberge kende in het veld van 55 zeilers een slechte start en bereikte pas als veertigste de eerste boei. „Ik raakte niet in paniek”, zei hij na afloop. „Je kan er op dat moment ook niets aan doen. Je moet rustig blijven denken en het simpel houden. Het waren omstandigheden die mij goed liggen. Dan ga ik harder en hoger. Dus plekje voor plekje naar voren.”

Bij zonnig weer en windsnelheden tot zo’n 17 knopen (windkracht 5) eindigde Van Rijsselberge uiteindelijk nog als twaalfde. Maar, zei hij naderhand: „Ik baalde echt van die slechte race.”

In de daaropvolgende race toonde hij zijn ware kwaliteiten door de overwinning te claimen. „Ik had een kanonstart en gaf die voorsprong niet meer uit handen.”

Toch kan de Nederlandse windsurfer zich geen misstap meer veroorloven, aangezien hij in de eerste wedstrijd gediskwalificeerd werd wegens een te vroege start.

Elke surfer mag één resultaat schrappen. Zijn Poolse concurrent Myszka verkeert in topvorm en eindigde nooit lager dan de tiende plaats. Toch blijft Van Rijsselberge rustig. „Je moet blijven denken en cool blijven”, doceerde hij.

Van Rijsselberge behaalde vorig jaar een bronzen medaille op het WK.