Streaming films voor de cinefiel en early adapter

Inzake technologie ben ik een typische ‘late adapter’. Trots lid van de saaie 80 procent van de mensheid die zich pas aan een nieuwigheid waagt als de voordelen evident zijn. Zo heb ik nog altijd geen iPod of mp3-speler. Het voordeel – geen schijfjes – vind ik een nadeel. Hoe kan zo’n kale playlist nu wedijveren met gezellige stapels cd’s om te ordenen, af te stoffen en tegenaan te kijken?

Maar vorige week dreigde ik even een early adapter te worden. Volgens de technische dienst van MUBI ben ik althans één van de eerste Nederlanders met een maandabonnement van twaalf dollar waarvoor je onbeperkt hun streaming films kan zien. Een medium in opkomst, de videotheek van de toekomst.

MUBI is het kindje van Silicon Valley-ondernemer Efe Cakarel. Omdat cinefielen op internet zo karig worden bedeeld, lanceerde hij in 2008 The Auteurs. Het is Cakarels ambitie alle kwaliteitsfilms ter wereld online beschikbaar stellen en tevens een forum te bieden voor filmdebat. In mei, toen The Auteurs 260.000 geregistreerde leden had, vond Cakarel een betere naam voor zijn ‘global brand’: MUBI.

Het lijkt gedoemd tot succes. Bent u cinefiel, kijk dan eens rond op de strakke site mubi.com: voor twaalf dollar werk van Sokoerov, Svankmaier, Varda, Weerasethakul. Films die soms moeilijk te vinden zijn en op dvd zo dertig euro of meer kosten.

Maar MUBI aan de praat krijgen vereiste het soort arbeid waarvan de late adapter huivert. Aanvankelijk bood het kreng louter vastlopende streams of de melding ‘Oops, there’s a problem in the projection booth’.

Na twee dagen modderen mailde ik de technische dienst een pissig briefje. Dat bracht me in contact met Gabe da Silveira, met wie ik per e-mail steeds cordialer de details van mijn systeem doornam, en die zijn interne correspondentie met mij deelde: „Jatinder, delete 335547, keep 97852 associating his facebook credentials with that account. Urgent.”

De Oops-melding kwam volgens Gabe omdat er te veel ‘latency’ was tussen zijn server en mijn browser. Wie weet. Op zijn advies ging ik MUBI binnen met Google Chrome, maar die gaf een SSL-waarschuwing: MUBI zou een nepsite van een hacker zijn. Gabe: „The SSL mistake I’m guessing is because there is an image or something that is being served without https in a page.”

Vanochtend negeerde ik de SSL-waarschuwing en klikte een film aan. Eureka! Terwijl ik dit typ, hoor ik Repulsion van Roman Polanski op een ander scherm draaien.

Gabe verwittigde zojuist het MUBI-forum over technische problemen voor niet-Amerikaanse leden. Ene Liamallen plaatste in reactie plaatjes vol keiharde porno en een kat met een prolaps. Een teken van onvrede?

Maar mij hoor je niet klagen: MUBI werkt voorlopig en ik hoop dat het filmaanbod zich snel uitbreidt. Maar respect voor early adapters. Al genieten die natuurlijk gewoon van dit soort gedoe.

http://mubi.com/

    • Coen van Zwol