Sprinter Bos op zijn plaats in Raboploeg

Sprinter Theo Bos keert na een jaar bij Cervélo alweer terug naar de Raboploeg.

Nederlands wielersucces moet leiden tot verlenging van het sponsorcontract.

Of de Raboploeg zijn generatiegenoot Theo Bos niet snel moest terughalen? Wielrenner Lars Boom (24) hoefde er aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk niet lang over na te denken. Zo logisch als één en één twee is, vond hij. „Ik denk dat Theo wel op zijn plaats is in onze ploeg.”

Sprinter Bos (27) ontwikkelde zich vorig seizoen snel in de Rabo-opleidingsploeg van ploegleider Nico Verhoeven. De meervoudig wereldkampioen op de baan (drie keer sprint, één keer keirin en kilometer tijdrit) won in zijn eerste seizoen op de weg zes koersen. Maar in plaats van een op het eerste gezicht logische overstap naar de Rabo-profploeg koos hij dit seizoen voor een aanbieding van Cervélo van ploegleider en voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel.

Vier zeges behaalde hij tot nu toe, onder meer op de Britse geweldenaar Mark Cavendish in de Clasica de Almeira. Ook toonde Bos zijn toegenomen uithoudingsvermogen door op het oog moeiteloos de 260 kilometer lange klassieker Parijs-Roubaix uit te rijden (53ste). Momenteel maakt hij zijn debuut in de Ronde van Spanje.

Vlak voor de start maakte fietsenfabrikant Cervélo echter bekend te stoppen met de sponsoring van een profploeg. Kopman Carlos Sastre had al getekend bij de nieuwe ploeg Geox, opvolger van Footon. Een aanzienlijk deel van Cervélo – onder wie de toppers Thor Hushovd, Heinrich Haussler en Andreas Klier – vertrekt naar de Amerikaanse ploeg Garmin. En Bos? Hij tekende deze week een contract voor twee jaar bij Rabo.

De terugkeer van de sprinter komt snel maar niet onverwacht. Bos verliet Rabo niet met ruzie, maar omdat hij bij Cervélo meer mogelijkheden zag. Ook de ervaring van Van Poppel telde zwaar. Maar inmiddels is bij Rabo zijn oude ploegleider Verhoeven, ooit meesterknecht van Van Poppel, doorgestroomd naar de profs. Bos bleef trainen met voormalige ploeggenoten. En bij Rabo stijgen generatiegenoten Boom en Robert Gesink snel in de hiërarchie van de ploeg.

Zo graag als Boom wilde dat Bos terugkwam, zo kritisch reageerde hij tijdens de Tour op het aantrekken van de Deen Matti Breschel. „Een teken dat de ploegleiding geen vertrouwen heeft in de Nederlandse klassiekerrenners.” Naast de renner van SaxoBank haalde Rabo voor volgend jaar al de Belg Maarten Wynants (Quickstep) en worden de Spanjaarden Carlos Barredo (ook Quickstep) en Luis Leon Sanchez (Caisse d’Epargne) als mogelijke versterking genoemd.

Technisch directeur Erik Breukink verzekerde onlangs dat de buitenlandse aanwinsten juist niet ten koste zullen gaan van het Nederlandse karakter van de ploeg. „De sponsor wil het liefst succesvol zijn met Nederlandse renners en wij willen dat ook.” Door het vertrek van de Russische kopman Mensjov naar Geox komt er volgens Breukink meer ruimte voor Gesink als Tour-kopman. Breschel en Wynants versterken de klassiekerploeg, waardoor Boom of Sébastian Langeveld betere kansen heeft.

Deze maand zal de Rabobank beslissen of het tot en met 2012 lopende sponsorcontract met de wielerploeg wordt verlengd. In het najaar van 2001 nam de bank het besluit om het tot 2003 lopende contract te verlengen tot 2005. Doelstelling van de sponsor werd de Tourzege, desnoods met een buitenlandse kopman. De toenmalige ploegleiding toonde zich daar hoogst ongelukkig mee en wilde geleidelijk succes door het opleiden van jonge Nederlanders. Pas sinds de dramatische aftocht van geletruidrager Michael Rasmussen in de Tour van 2007 ziet ook de sponsor in dat een buitenlandse kopman extra risico kan inhouden.

De nieuwe doelstelling, succes met Nederlandse renners, past beter bij de ploeg die publicitair jarenlang werd gedragen door boegbeeld Michael Boogerd. Na een zwak voorjaar volgde dit jaar een opvallende Giro, met goede prestaties van debuterende klassementsrenners Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. In de Tour schitterde Gesink in de cols om als zesde te eindigen. En in de Vuelta krijgt de gisteren in de finale gevallen Laurens ten Dam alle kans om niet alleen voor kopman Mensjov maar ook voor eigen kans te rijden. In deze filosofie is het aantrekken van sprinter Bos niet meer dan logisch.

    • Maarten Scholten