SELECTIE Theater

De Internationale Keuze

Rotterdam De Internationale Keuze waarmee de Rotterdamse Schouwburg altijd het seizoen opent is minder internationaal dit keer. Bijzonder is wel dat de voorstellingen niet in de schouwburg zijn te zien, maar op locatie, verspreid over Rotterdam. Wunderbaum speelt zijn crisisstuk Natives in afbraakflat Pendrecht in Zuid. De Warme Winkel staat in De Kuypers Machinefabriek met Poëten en bandieten, over een zwerftocht door Rotterdam van de Russische dichter Boris Ryzhy (1974-2001). Dood Paard speelt met Gerardjan Rijnders diens nieuwe stuk Answer Me. En Kornél Mundruczó’s Hard to Be A God, over vrouwenhandel, is in de RDM-hal te zien. Vaste gasten: Verdonck, Pollesch, Laub, Aughterlony en de Nature Theater of Oklahoma.

10 sept t/m 3 okt. Rotterdam. Inl internationalekeuze.nl.

Theaterfestival

Amsterdam Ondertussen viert Amsterdam het Theaterfestival, met de tien beste voorstellingen van het seizoen. Nieuw voor Nederland is A l’attente du livre d’ Or, waarin Belgische en Congolese kunstenaars op zoek gaan naar het Gouden Boek; daar zou instaan hoe je een land moet besturen. Congo krijgt veel aandacht dit jaar, maar de KVS uit Brussel hebben een veel langer lopende relatie met de oud-kolonie.

Aan het officiële festival hangt een veel omvangrijker Fringe festival, met een vrije inschrijving. Vieren- vijftig voorstellingen smeken om aandacht. Klein en onbekend theater, vooral uit Nederland maar ook uit Engeland, Amerika, Japan, Duitsland, etc.

2-12 sept. Amsterdam, Bellevue, schouwburg en elders. Inl www.tf.nl en amsterdamfringefestival.nl.