SELECTIE Muziek

Epica

Hilversum Gothic en metal band Epica schuwt extremen niet; klassieke intro’s en koren, woeste metal, folk en Wagneriaanse orkestbombast; het komt allemaal voor in hun muziek. Mezzosopraan Simone Simons zingt en Mark Jansen maakt de bijbehorende dreigende geluiden.

3 sept. De Vorstin. Inl: www.devorstin.nl

LCD Soundsystem

Tilburg Er gaan geruchten dat de De New Yorkse dancepunkdisco band LCD Soundsystem bezig zou zijn met hun laatste tournee. Ze maakte op Lowlands grote indruk met een overrompelende show, en staan dinsdag 7 september nu in het Tilburgse 013.

7 sept. 013. Inl www.013.nl

Viral Radio Festival

Amsterdam Jaarlijks festival voor elektronische muziek in het Bimhuis brengt deze keer de opruiende elektropunkjazzrock van Knalpot; de aan Sun Ra verwante muziek van de Amerikaanse producer Ras G.; en de uit Engeland afkomstig dubstep dj Darkstar.

4 sept. Bimhuis, Amsterdam. Inl www.bimhuis.nl

dEUS

Maastricht Op het gratis toegankelijke festival Bruis, op de Markt, is de Belgische avant-garde popgroep dEUS deze keer de hoofdact. Bruis wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd, en brengt op zaterdag ook nog Absynthe Minded en Oi Va Voi. Op zondag is er een speciaal wereldmuziekprogramma.

4 en 5 sept. Bruis. Inl www.muziekgieterij.nl

Gergiev Festival

Rotterdam Ruim 30 concerten in negen dagen: t/m 10 sept staat het 15de Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival in het teken van de Rotterdamse wederopbouw. Met o.a. het Mariinsky Theater, European Camerata en Philippe Graffin. Er zijn openbare masterclasses, concerten in de Laurenskerk en Museum Boijmans Van Beuningen, lezingen over de wederopbouw en Meet the Artist. Zondag 15u30 - kort voor de Nederlandse première van zijn opera The Enchanted Wanderer olv Valery Gergiev - gaat componist Rodion Sjtsjedrin in gesprek met componist, musicoloog Elmer Schönberger over de naoorlogse Russische muziek.

Inl www.gergievfestival.nl