SELECTIE MUSEUMNACHT DEN HAAG 2010

Op zaterdag 4 september wordt om 19u30 op Het Plein de eerste Haagse Museumnacht geopend. Vijfentwintig musea, galeries en culturele instellingen openen ’s avonds hun deuren voor het publiek. Er zijn performances, rondleidingen, fiets- en vaartochten en op veel plaatsen klinkt muziek.

Cultureel Festival

Bij het Gemeentemuseum, Fotomuseum en GEM klinkt muziek, zijn er live performances en op de gevel van het museum is een openluchtbioscoop. Vanaf 23u treden in het GEM The Hope Dealers op en kun je dansen op de tunes van de Easy Akloha‘s. Voor het exclusieve concert van de zanger Waylon onder het Piet Mondriaans schilderij Victory Boogie Woogie kunnen kaarten worden gewonnen.

www.haagsgemeentemuseum.nl

Drie van Breda

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer wordt vanaf 20u elk uur het historisch debat uit 1972 nagespeeld over de vrijlating van de ‘Drie van Breda’, de drie levenslanggestrafte Duitse oorlogsmisdadigers. De acteurs zijn Joop Keesmaat (Louis d'Or 2006), die de rol van minister Van Agt vertolkt, en René Vernout, Annelies van der Bie, Piet van der Pas, Mieke Lelyveld, Ellen van Rossum en Margreet Schuemie. De voorstellingen duren veertig minuten.

Binnenhof 1a. Inl www.tweedekamer.nl Bezoekers hebben behalve hun passepartout ook een geldig identiteitsbewijs nodig.

Nederland-Brazilië

Het Mauritshuis werd gebouwd als 17de eeuws stadspaleis voor de gouverneur van Nederlands-Brazilië. In de Gouden Zaal speelt het theaterduo George van Houts en Tom de Ket een voorstelling rondom de meesters in het museum en de Braziliaanse oorsprong van het Mauritshuis. Bezoekers kunnen loungen tussen de schilderijen terwijl de Latin Jazz klinkt van DJ Hekker. Vanaf een zitzak is Vermeers Meisje met de Parel te bewonderen. Er zijn ook rondleidingen van 30 minuten door het museum.

Korte Vijverberg 8. Inl www.mauritshuis.nl

Berechten en straffen

Na een lange verbouwing en restauratie is de Gevangenpoort weer open. Het publiek kan hier zien hoe mensen vroeger werden opgesloten, berecht en bestraft. Elk half uur start er een rondleiding door ruimtes die nog niet eerder toegankelijk waren.

Buitenhof 33. Inl www.gevangenpoort.nl

Nuit Masqué

Bij Escher in het Paleis zijn japon-sculpturen van Tine Kuiper te bewonderen en flonkerende kristallen juwelen. Tijdens de Nuit Masqué kunnen bezoekers met maskers dwalen door het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. In de balzaal is dans met uitzicht op de feeëriek verlichte tuin. Door het trappenhuis en op onverwachte plaatsen duiken acteurs op van het Haagse theatergezelschap Drang. De deuren openen om 21u.

Lange Voorhout 74. Inl www.escherinhetpaleis.nl

Lovetest & cocktails

Een broedplaats voor kunstenaars is Nest en het beschikt over maar liefst 400 m2 tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Tijdens de Museumnacht zijn er elk half uur speedrondleidingen. De liefde kan worden getest op de interactieve installatie Love will tear us apart en bij moleculaire cocktailbar laBARatorium kan aan verse cocktails worden genipt.

De Constant Rebecqueplein 20b. www.nestruimte.nl

Middeleeuwse boeken

Museum Meermanno, het voormalige woonhuis van baron Van Westreenen, staat in het teken van middeleeuwse boeken. Een monnik helpt de bezoekers om te schrijven met inkt en ganzeveer in de sfeervol verlichte tuin met op de achtergrond middeleeuwse muziek. In de oude kelder zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar. Om 21u30 speelt Niels Brandaan Cotterink De Gelukkige Prins van Oscar Wilde.

Prinsessegracht 30. Inl www.meermanno.nl

Pulchri Kunstmarkt

In de Mesdagzaal van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio wordt een kunstmarkt gehouden. Er zijn kunstenaars die karikaturen of tekeningen maken van de bezoekers. Bij de standjes wordt kunst verkocht en in het café klinkt live muziek.

Lange Voorhout 15. Inl www.pulchri.nl

Speedcasten, fotoshoots

Een scène spelen met Eva van de Wijdeven of Sanne Vogel? Bureau Kemna Casting kijkt toe en beoordeelt de speedcasting sessies in het Museum voor Communicatie. Ook zijn er fotoshoots in een filmdecor en is er Movie-music van DJ Jen Min Lau.

Zeestraat 82. Inl www.muscom.nl

Vaartochten

Om 20u vertrekt De Ooievaart vanaf de Bierkade voor een 2 uur durende vaartocht door Den Haag. Om 22u start een tweede tocht. Onderweg zijn diverse op- en afstapmogelijkheden. Inl www.ooievaart.nl

Vanaf 20u-23u30 vertrekt elk half uur een boot van Willemsvaart voor een tocht van 20 minuten.

Koningkade t.h.v. Dr. Kuyperstraat.

Laatste Avondmaal

Stroom presenteert de performance The Last Supper, waarin de grenzen tussen het aardse en het geestelijke worden verkend. De eerste bezoekers worden door de Mexicaanse kunstenaar Raul Ortega Ayala uitgenodigd aan tafel om aan het Laatste Avondmaal deel te nemen. De maaltijd wordt geserveerd met de rituelen die Christus en zijn Apostelen hebben ondergaan. E.e.a. is gebaseerd op onderzoek van voedselhistoricus Daniel Rogov. Wordt het een plechtig samenzijn of een liederlijke avond?

Hogewal 1-9, Den Haag

Nacht vol verhalen

Het Letterkundig Museum, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief zijn voor een keer een literaire nachtclub. Aaf Brandt Corstius, Machteld van Gelder, Khalid Boudou en Ronald Giphart geven een show met favoriete teksten en hilarische anekdotes. Huub van der Lubbe geeft een akoestisch optreden. Een tenenlezer voorspelt de toekomst.

Prins Willem Alexanderhof 5. Inl www.kb.nl & www.letterkundigmuseum.nl

Fietstour

Stadsdichter Diann van Faassen en de Haagse Nachtburgemeester R. Bom maken al dichtend korte fietsroutes waarbij bezoekers op eigen fiets kunnen aansluiten. Opvallend gekleed vertrekken op vaste tijdstippen vanaf diverse musea.

Slow Experience

In het Nutshuis wordt een langzame piano performance uitgevoerd, er wordt een korte film vertoond en er zijn workshops van een half uur Slow Motion Moving en nachtfotografie. Uiteraard kan er worden gelounged onder het genot van gerechten uit de slow food keuken.

Riviervismarkt 5. www.nutshuis.nl

Afterparty

Het polsbandje geeft ook toegang tot een spetterende afterparty met Solo Moderna en Steye & The Ottowanians in Paard van Troje die om 23 uur begint. Prinsengracht 12.

Sommige evenementen en activiteiten kennen een maximaal aantal deelnemers en dan geldt vol = vol. Een passe-partout (polsbandje) geeft toegang tot alle activiteiten en tot openbaar vervoer of pendelbus. Passepartout €12,50 aan de kassa’s. Inl: www.haagsemuseumnacht.nl