SELECTIE DVD

Oddsac

Regie: Danny Perez Met muziek van Animal Collective *

Vier jaar lang werkte regisseur Danny Perez met de New Yorkse band Animal Collective aan het experimentele audiovisuele project Oddsac; een ‘visual album’, zoals de makers het noemden.

Perez raadde bij de release dit voorjaar aan de film te bekijken „in een donkere omgeving met enorm hard geluid en een open vizier.” Het is alsof hij zich met dat laatste bij voorbaat verontschuldigde voor dit curiosum. En terecht.

Band en regisseur werkten al improviserend en associërend met flarden beeld en geluid, die ze uitwisselden en aanvulden. „Chaos en experiment” waren leidend, aldus Perez. De regisseur zou zich hebben laten inspireren door films als Texas chainsaw massacre en Evil dead, evenals het oeuvre van David Lynch. Maar dat leidde hier slechts tot een reeks vage, hallucinatoire horrorscènes. Een niet te stelpen teerlawine uit een muur, een vampierachtige figuur die zich op kleine kinderen stort en hun strot doorknaagt, een vreemde, langharige vrouw die al neuriënd reuzeneieren wast in een rivier, en een knusse familiebijeenkomst waar het roosteren van marshmallows in het kampvuur gruwelijk misloopt. Schokkerig gefilmd, amateuristisch aangekleed en ‘kunstzinnig’ caleidoscopisch vervormd (denk bewegende kleurvlakken), en dat 53 tergende minuten lang.

De abstracte, bevreemdende beeldenstroom wordt begeleid door muziek van Animal Collective, meestal instrumentaal en elektronisch, zonder ritme, patroon of melodie, repetitief, schier eindeloos en afstotend.

Maar de psychedelische elektrofolkband kán mooie muziek maken, bewezen ze op albums als Strawberry Jam (2007) en Merriweather Post Pavillion (2009).

In Oddsac kan incidenteel een fraai akoestisch nummer opduiken, en prachtig hemelse, harmonieuze samenzang. Maar dat zijn dan ook de enige lichtpuntjes.

herien wensink

    • Herien Wensink